Pladijs is 'Vis van het Jaar 2013'

woensdag, 12 juni, 2013 - 17:45

Het is voor de 25ste keer dat de VLAM, de Vlaamse visserijsector en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing de Vis van het Jaar voorstellen. Zo willen ze ons bewust maken van het rijke visaanbod in België, en aanzetten tot meer variatie in het aankopen van (lokale) vis.

In de top tien van meest gegeten vissoorten in ons land, staat pladijs slechts op de achtste plaats! Vreemd, want pladijs is enorm veelzijdig, betaalbaar en goed beschikbaar. Pladijs is een echte zomervis, en op z’n best van juni tot oktober. Pladijs kan je op erg veel verschillende manieren bereiden: bakken, pocheren, stoven, in filets of in één stuk, of lekker krokant gebakken op het vel eten.

Enkele pladijsweetjes:

  • Pladijs is een platvis, die een glad aanvoelende huid heeft: bovenaan donkergroen met kenmerkende oranje stippen, de onderzijde is wit.
  • Pladijzen leven op de bodem van de zee (bij ons in de Noordzee en het Kanaal) en zijn vooral actief ’s nachts. Overdag graven ze zich in in de zeebodem.
  • Er worden heel wat duurzaamheidsinitiatieven genomen om de bodem zo weinig mogelijk te beroeren bij de vangst.
  • In 2012 werd er een totaal van 4.636 ton pladijs aangevoerd door Belgische vaartuigen in Belgische havens. De gemiddelde pladijsprijs bedroeg in 2012 € 1,34/kilo.

Het hele pladijsseizoen lang zullen er tal van initiatieven genomen worden om de lekkere pladijs in de verf te zetten. Hou zeker vtmkoken.be in het oog voor nieuwe pladijsrecepten!