pladijs

Eigenschappen

  • Seizoen: 
    Zomer

Pladijs, in Nederland beter bekend als schol, is een zeer gewilde consumptievis: aantrekkelijk geprijsd, gemakkelijk te bereiden, bijzonder smaakvol en niet vet.

Kleine scholletjes zwemmen rechtop. Na de geboorte ondergaan ze een gedaantewisseling. In ongeveer zes weken 'vallen ze om' tot platvis. De pladijs behoort tot de familie van de scholachtigen; een grote platvisfamilie waartoe veel bekende soorten behoren, zoals heilbot, bot, schar en tongschar. Omdat pladijs een platvis is en op de bodem leeft, kan de smaak per bodemsoort nogal verschillen.

De pladijs heeft een gepigmenteerde zijde (donkerbruin tot donkergroen) en over het lichaam heldere oranjerode stippen. De schol wordt maximaal 1 meter lang. De schol komt onder andere veel voor in de Atlantische Oceaan, bijvoorbeeld de Noordzee, de Oostzee en het westelijke deel van de Middellandse Zee. De vis leeft vooral veel op de bodem van de zee en niet ver van de kust. Hij voedt zich voornamelijk met weekdieren en wormen.

In de zomer zijn pladijzen het dikst en het smakelijkst.

Om pladijs te bakken kan je eventueel de 2 zijden bebloemen (maar het hoeft niet). Bak de donkere kant eerst 2-tal minuutjes in schuimende boter, dan de witte kant nog één minuutje. 

Pladijs is in 2011 ook verkozen tot Vis van het Jaar.

Recepten