Street food, de nieuwe trend
Alle kant-en-klare levensmiddelen of dranken die je op straat kan kopen behoren tot street food. Maar hier stopt het niet, je kan street food zowel op straat als thuis en soms zelfs op restaurant consumeren. Zo kan je bij een viskraam kibbelingen halen om thuis op te eten maar kan je even goed gaan eten in het hamburgerrestaurant of het Chinese restaurant om de hoek. Alle plaatsen waar je gerechten kan eten en afhalen horen thuis in het rijtje van street food.
Toch mogen we dit begrip niet verwarren of linken met fast food. Street food bestaat voor een gedeelte wel uit fast food, maar beperkt zich niet enkel tot ongezonde maaltijden. Ga je naar de plaatselijke markt en breng je een bezoek aan de fruitkraam waar je fruit kan eten of afhalen, dan behoort dit ook tot de term street food.
Wel wordt street food vaak genuttigd als snack, wanneer je naar de supermarkt gaat om boodschappen te doen en bij de bakker ernaast een croissant bestelt of een broodje kebab eet tijdens het uitgaan, is er sprake van een tussendoortje omdat je daar op die moment zin in hebt.
Het leuke aan street food is dat het overal in de wereld wordt geconsumeerd. In landen als Thailand, Vietnam, China doet men niets anders dan voedsel op straat verkopen, het past volledig in hun cultuur.
Zo zijn in Bangkok vooral de viskoekjes en de gegrilde spiesjes van kip of varkensvlees erg in trek, in Vietnam kiest men dan weer eerder voor rijstsoep met kip. Het is de perfecte (en goedkope!) manier om de lokale keuken te leren kennen.
In België en Nederland zijn kibbelingen, hamburgers en kippenboutjes heel populair, net als verschillende soorten kazen. In New York zijn de 'food carts' dan weer immens populair: wagentjes met elk hun eigen specialiteit die her en der in de stad verschijnen.