Terrasjesweer? Met deze 5 tips kies je de perfecte wijn!

Wijntactieken voor de terrasjesfans
vrijdag, 19 juni, 2015 - 16:18
wijntips

Onze wijnexpert geeft je daarom vijf tips waar je best op let, bij het kiezen van een wijntje op een terras.

Tip 1: Let op de andere gasten

Zin in een koel glas rosé, een al even coole cava of een zesty Sauvignon Blanc? Kijk dan eerst eventjes naar de andere tafeltjes: als er werkelijk niemand wijn consumeert, betekent dat doorgaans dat de rotatie ervan heel traag verloopt. Dus de kans hoog is dat de fles al lang ontkurkt op het schap staat en veel fruit en fraîcheur al foetsie zijn. 

Tip 2: Let op de drankenkaart

Niet de kwantiteit van het aanbod is cruciaal – want liever slechts 1 lekkere keuze per kleur, dan 10 suggestieflessen die maar platjes smaken -, maar wel de manier waarop u er als klant over geïnformeerd wordt.  Want een kaart waarop er bijvoorbeeld alleen maar ‘Prosecco’  of ‘witte huiswijn’ staat plus de prijs, zonder een producent, domeinnaam of origine, blijkt vaak niet te vertrouwen. Dat heb ik helaas al proefondervindelijk ervaren. Die minimuminformatie is dus een must, liever dan een regeltje clichématige hoera-commentaar. 

Ook het oogstjaar dient vermeld. Want zeker in wit en rosé op café, pakt u best steeds een zo recent mogelijke jaargang, omdat de bewaarwijze van oudere flessen niet altijd optimaal is in dit soort op bier gerichte zaken. 

 

 

 

Tip 3: Let op de glazen

Wordt er toch wijn geconsumeerd, kan u meteen beoordelen of men tenminste een correct glasformaat hanteert. De zuiverheid valt vanop afstand moeilijk te checken en uiteraard moeten we geen kristallen luxe-exemplaren op een terrasje verwachten, maar bij wijn telt het formaat wél: Kabouter Plop-kleine glaasjes of bolle fruitsapglazen zijn echt ongeschikt. Ze zullen zelfs een lekker wijntje kapot maken en vooral aromatisch niet tot zijn recht laten komen. Net zoals piepkleine, te smalle glazen ook regelrechte bubbeldoders zijn, waarin een cava al zijn fut verliest. 

 

 

Tip 4: Let op het geschonken volume

De meeste klanten hebben de neiging om bij hun wijnkeuze eerst naar de prijs per glas te kijken. Want in de meeste zaken schommelt het prijsniveau voor een glas wijn tussen de 3,5 à 8 euro, met een zwaartepunt tussen 5 à 6 euro. Maar die prijs ‘sec’ zegt eigenlijk niets: ik heb al 6 euro betaald voor een glas dat royaal  qua formaat was en ook royaal ingeschonken – dus ik bijna een dubbele portie kreeg -, terwijl ik in een zogezegd ‘goedkopere’ zaak voor 3,5 euro dacht dat er al iemand van mijn glas had gedronken, zo’n minimalistische dosis werd daar geserveerd. 

Tip 5: Bestel per glas

In veel populaire horecazaken die huis- of suggestiewijnen aanbieden, kan dat niet alleen per glas, maar ook per karaf of zelfs gehele fles. Ik raad het echter af van een onbekende wijn op café meteen zo’n karaf te bestellen. Als die namelijk zo zuur smaakt als een augurk, zit u met 2 tot 6 dosissen vloeibare ellende…