Thee: wat is het en hoe serveren

zondag, 19 februari, 2017 - 11:58

Als je in een theewinkel binnenstapt lijkt het in eerste instantie alsof je nooit een keuze zal kunnen maken. Met zo’n uitgebreid aanbod, zal het je misschien verwonderen dat alle thee afkomstig is van dezelfde plant. Er zijn verschillende soorten thee, maar de bekendste zijn zwarte, groene en witte thee. Ze hebben elk hun eigen aroma en smaak, het verschil zit ‘m in hoe de theeblaadjes bewerkt worden: bij witte thee worden de blaadjes na het plukken simpelweg gedroogd, bij groene thee worden ze eerst gestoomd voor het drogen en bij zwarte thee worden blaadjes gerold (zodat ze ‘breken’) om ze vervolgens te laten fermenteren en drogen. 

 

 

Hoewel er nog heel wat onderzoek moet gebeuren naar thee, zeggen de meeste studies dat er aan thee heel wat goede eigenschappen verbonden zijn. Zowel flavonoïden, aminozuren (voornamelijk l-theanine) en cafeïne zijn bestanddelen van deze plant. Hoeveel goede en minder goede stoffen thee bevat, hangt o.a. af van de omgeving waarin de theeplant gekweekt wordt en hoe de thee bewerkt wordt. 

Naast echte thee wordt er ook heel wat kruidenthee gedronken. Deze infusies bestaan uit kruiden - denk maar aan rooibos, kamille, munt, … - of uit een combinatie van kruiden eventueel gecombineerd met vruchten. Omdat deze thee geen cafeïne bevat, is het een leuke warme drank voor kinderen. 

 

Wanneer en hoe serveren?

Thee hoort niet enkel bij je vieruurtje, het is ook een fijn drankje om ’s ochtends tijdens of na het ontbijt te nuttigen. Ook in gezelschap doet thee het goed en op café heb je na een tas kruidenthee geen zorgen over een goede nachtrust, die je bij die kop koffie wel zou hebben. ’s Avonds voor de televisie is het ook fijn gezelschap want die hete tas houdt je warm. 

Op welke temperatuur je water moet zijn en hoe lang je thee moet trekken om de perfecte kop thee te zetten, hangt af van welke thee je kiest. Gelukkig vind je op de verpakking van je thee terug hoe je de lekkerste tas zet, of je vraagt het in een gespecialiseerde theewinkel aan de bediende. 

We kunnen je alvast aanraden om eerst je theezakje of thee-ei in je kop te doen vooraleer je het water toevoegt. Voor groene en witte thee mag het water niet koken (of je laat het even afkoelen na het koken) en voor zwarte thee mag het kokend water zijn. Zwarte thee moet ook langer trekken dan groene thee. Je kunt wat amandelmelk bij je thee doen en/of wat suiker of siroop. 

Wanneer je bezoek hebt, kun je ook thee zetten in een theepot. Er bestaan ontzettend veel mooie varianten en verschillende systemen om thee in te maken. Echte theeliefhebbers verkiezen meestal losse thee. Losse thee is verser en ruikt heerlijk. Het heeft ook iets rustgevends om het hele proces van thee maken te doorlopen en het uiteindelijk in je tas te gieten.

Theezakjes zijn dan weer makkelijk om mee te nemen of snel een kopje te maken. Zowat elke werkplaats heeft wel een waterkoker en jij hebt je lievelingsthee simpelweg bij je. 

Thee hoeft echter niet warm gedronken te worden. In de zomer is het leuk om zelf ice tea te maken. Je kunt verschillende combinaties uitproberen, er wat verse vruchten of kruiden bij doen en serveren met véél ijsblokjes. Het is de ideale dorstlesser en het laat ongetwijfeld een indruk na op je gasten wanneer je hen een leuke homemade ice tea voorzet.  

 

 

Matcha wadde?

Tegenwoordig hoor je steeds vaker over ‘matcha thee’, het lijkt wel een echte hype. Matcha betekent ‘poederthee’, het is groene thee waar poeder van gemaakt is. Waar je normaal gezien de theeblaadjes laat trekken in water, drink je bij Matcha thee de blaadjes op. Matcha wordt op een speciale manier bereid door het poeder met heet water te mengen met een borstel van bamboe. De kwaliteit van deze thee zou heel hoog, en daardoor ook gezond(er), zijn. Probeer volgende keer die hippe matcha latte met amandelmelk, dan weet je of het de moeite waard is. 

Om uit te vinden welke thee jij het lekkerst vindt, zul je een aantal verschillende smaken moeten uitproberen. Er is zo’n verscheidenheid aan thee, dat je elke dag wel een ander smaakje kunt proeven. En als je er eentje niet zo lekker vindt, maak je er iemand anders heus wel blij mee!