Valentijn: zeg het met wijn!

dinsdag, 10 februari, 2015 - 10:03
wijntips

Tip 1: De klassieke keuze

Het is een open deur intrappen, maar Valentijn en sprankelende bubbels lijken voor elkaar gemaakt. En hier zien we, ondanks de beschikbaarheid van fantastische alternatieven uit bijvoorbeeld Spanje (cava) of Italië (Prosecco, Franciacorta), dat vooral Champagne voor veel verliefde koppeltjes keuze numero uno blijft. En wat opvalt is dat, of het nu om de rosé-versie gaat of om gewone ‘witte’ Brut, de meeste maison de champagne handig inspelen op deze ‘dag van de verliefden’ met speciale edities. Niet zozeer de inhoud verandert, maar wel de looks. Vrijwel elk merk lanceert deze dagen namelijk flessen in unieke verpakkingen of geschenkdozen, vaak in combinatie met koelemmers en/of aangepaste glazen.  

Hun creativiteit gaat soms heel ver. Zo loopt momenteel bij een bekend huis een campagne onder de slogan ‘Scream Your love!’. De rosé-bubbels zitten dan verpakt in een herbruikbare flessenhouder die niet alleen als waterdichte ijsemmer fungeert, maar tevens kan worden omgetoverd in – ik citeer letterlijk – “een liefdesmegafoon” waarmee u luidkeels uw liefde kan verklaren. Benieuwd hoe restaurateurs daar op gaan reageren.

Tip 2: De exclusieve keuze

Als u écht bij Champagne wil blijven, maar niet meteen valt voor gadgets of verpakkingen, is er natuurlijk een ideaal alternatief: bubbels met een oogstjaar op het etiket. Elk bekend Champagnehuis heeft immers zulke ‘millisimé’s’ in stock. In tegenstelling met 90% van de andere bruts, worden deze bubbels niet gemaakt door diverse jaargangen vakkundig te mengen, maar zijn ze het resultaat van druivenmateriaal uit één specifiek oogstjaar.

Uiteraard moet u voor zo’n jaartalbubbel dieper in de portefeuille tasten, want hun productie is altijd zeer gelimiteerd, maar doorgaans bezitten deze cuvées ook een langere houdbaarheidsdatum. En wil u écht uitpakken bij uw geliefde, dan bestelt u zo’n millisimé natuurlijk in magnum, het dubbele flessenformaat. De Porsche onder de Champagneformaten. 

 

 

Tip 3: De originele keuze

We blijven bij het oogstjaar op het label, maar waarom eens niet een fles Bordeaux, Bourgogne, Brunello di Montalcino, Rioja, Alentejo, Barossa Valley, Barolo,  Toro of noem maar op kopen uit de jaargang toen u uw partner ontmoette? Het voordeel van zo’n aankoop is dat u zich niet hoeft te beperken tot één land, een handvol appellaties of druivenvariëteiten.  En zeker niet tot één prijsklasse. Zelfs in onze reguliere handel liggen er nog genoeg betaalbare flessen in de rekken van pakweg de voorbije 10 jaar. Dateert uw relatie al van véél vroeger, maar blijft u een enthousiast vierend Valentijn-koppel, dan brengt het internet probleemloos soelaas. Mits wat surfwerk zal u makkelijk zo’n oudere fles op de kop kunnen tikken, zelfs in het buitenland. Sommige (Europese) websites garanderen zelfs een levering binnen de 48 of 72 uur.

Tip 4: De duurzame keuze

Bent u een duo dat zich toch stilaan grote zorgen maakt over de opwarming van de aarde en de effecten daarvan op onze leefwereld? Duo dat probeert thuis de eigen ecologische voetafdruk te verkleinen en de afvalberg of verspilling te minimaliseren? Vier dan deze Valentijn met een biologische wijn.

Toegegeven, er was een tijd dat biowijn synoniem stond voor snertwijn, want qua boeket vaak veel meer te maken met stalgeuren, geraniums en potaarde dan met finesse en fruit. Ook al circuleren er nog steeds van die ‘Boer Zoekt Wijn’-flessen op de markt, toch zijn er tegenwoordig veel excellente, vooral lekkere, exemplaren te koop. Elke rechtgeaarde wijnhandelaar heeft ze wel in huis, ook al staat ‘bio’ niet meteen expliciet op het label vermeld. Want steeds meer wijnproducenten wereldwijd maken hun cuvées nu veel eco-vriendelijker dan vorige generaties, met respect voor hun omgeving en de (soms schaarse) grondstoffen. Ze recycleren, ze besparen op water en energie, ze beperken chemische bestrijdingsmiddelen en additieven.

Geloof ons: u wordt anno 2015 niet meer  als een geitenwollensok of ‘nerd’ aanzien door uw partner, wanneer u bio gaat.