Veggie in the mix: waar zijn die groentjes?
Maar wat niet is, kan nog komen. Q-musicpresentatoren Kürt Rogiers en Wine Lauwers lieten er geen gras over groeien en daagden hun op vlees beluste partner in crime Sven Ornelis uit om vegetarisch eten tot een hoger niveau te tillen. De hobbykok in Ornelis dook de keuken in en nodigde me uit in zijn vegetarisch pop-uprestaurant ‘Veggie in de the mix’. Een restaurant voor één dag naast de studio’s van Q-music. Waar zijn die groentjes?
Hapjes
De granité van Granny Smithpulp en frisse limoensiroop, was een stevige prikkeling voor de smaakpapilen: ijskoud en een prima verhouding tussen zoet en zuur. Het geschilde komkommerschijfje kreeg pit door de crumble van chili, rozemarijn, look en de prikker in zijn kont. De Actimelshot pimpte Ornelis met een tik wasabi. Goed gezien, want wasabi werkt als een scherpe mosterd waarvan de pittigheid meteen na het slikken verdwijnt. Op de Actimel na, genoot ik van de pure producten en hun onderlinge combinatie.
Voorgerecht
Sven serveerde wortelen op drie verschillende wijzen in een glaasje van amandelyoghurt. De wortelgelei met oranjebloesem smolt mooi samen met de zachte zoetheid van de amandelyoghurt. Dat Ornelis de gelei met dierlijke gelatine en niet met plantaardige agar-agar maakte, is een te vergeven beginnersfout. De oranjebloesem, het wortelijs met honing van de bloesem van de acaciaboom én de appelbloesem zorgden voor een iets te hevig bloemenaroma in de mond. De aardse smaak van de knapperige wortelslierten en het snuifje zout hielden me gelukkig met beide voeten op de grond.
Hoofdgerecht
Het botertoastje met couscous, rode biet, prei, couscous en faux gras viel best te pruimen. Ik was vooral ook blij een zetmeel te zien passeren. De faux gras was heerlijk in combinatie met de botertoast. De kleine hoeveelheid groenten en de temperatuur ervan – te koud – viel dan weer tegen, het voelde aan als een ‘bord zonder vlees’. Sven knikte en gaf grif toe dat hij er thuis een stukje paling bij serveert en niet thuis is in de wereld van de vleesvervangers. Spijtig.
De daaropvolgende gang maakte dan weer alles goed. Het bladerdeegje met zelfgemaakte uienconfituur, gedroogde vijg en Crottin de Chavignol was een absolute topper. Dit volle en scherp smakende streekproduct is een wereldkaas uit de vallei van de Loire. Hij heeft iets weg van een goeie Camembert en smaakt ronduit heerlijk! De Crottin de Chavignol geniet een Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) en kan ook perfect als nagerecht geserveerd worden.
Dessert
Geen gelatine of groenten te vinden in het dessert. Wel verse mangostukje met toefjes pindaroomkaas en een crumble van geroosterde pindanoten. Een lekkere combinatie, zowel in smaak als in textuur. Het Japanse muntblaadje – shiso - en het peperige bittere gele bloemetje - Afrikaantje – tilden ook dit dessert naar een hoger niveau. Precies zoals beloofd. Met de complimenten aan de chef.
Het menu:
Hapjes
SMILEY VAN GRANNY SMITH EN LIMOEN
LOLLY VAN KOMKOMMER EN CHILI
SHOT VAN ACTIMEL EN WASABI
Voorgerecht
3 MAAL WORTEL/YOGHURT
Wortelgelei met oranjebloesem
IJs van wortel met acaciahoning
Rauwe gekleurde wortelslierten
Yoghurt met amandel-extract
Verse tijm
Hoofdgerecht
FAUX GRAS
TOAST
COUSCOUS MET DILLE
GESTOOMDE RODE BIET
PREITJE VAN DE BBQ
BLADERDEEGJE MET UIENCONFITUUR
VERSE VIJG
CROTTIN DE CHAVIGNOL
VERSE KERVEL
BALSAMICO
Dessert
VERSE MANGO
ROOM VAN PINDAKAAS
GEROOSTERDE PINDA’S
CITROENTIJM