Vlees noch vis - Dagen Zonder Vlees

donderdag, 31 januari, 2013 - 00:00
vegetarisch

De bezieling komt in de eerste plaats van initiatiefneemster Alexia Leysen (24). Ze gelooft dat minder vlees en vis kan en geeft je met deze campagne de kans om het zelf te proberen. Veertig dagen lang, één dag of iets daar tussenin. Zoals je zelf wil. Niets moet, alles mag.

Je kan om allerlei redenen even geen vlees eten: je hebt er even geen zin in, je wil gezonder eten, je wil eens iets anders, je wil het beste voor de planeet… Alexia doet het jaarlijks om haar ecologische voetafdruk kleiner te maken. Voor het milieu en de planeet dus. Per dag zonder vlees spaart ze immers 1000 liter water en 2 kg broeikasgassen uit. Jammer dat Neil Armstrong het al zei, want anders pootte ik hier een serieuze oneliner neer: ‘Een kleine stap voor de mens, maar een grote stap voor de mensheid.’ Ja, Alexia is nu heel even mijn mini-Neil.

Vorig jaar gingen 9000 Vlamingen de uitdaging aan. Stel dat zij de minimuminspanning van 1 dag zonder vlees of vis leverden. Dan voorkwamen zij op één dag tijd het verbruik van 9 miljoen liter water en de uitstoot van 18.000 kg broeikasgassen. Gigantische cijfers voor een kleine moeite, niet?

Naast Wim Helsen en Philippe Geubels (zie promospot) gaan ook Bart Peeters, Francesca Vanthielen en Veronique De Kock de uitdaging aan. Zin in ook wat ‘Dagen Zonder Vlees’? Lees meer en schrijf je in op hun website.

Vorig jaar schreef ik me in. Dit jaar doe ik het niet. De actie is een uitdaging voor geoefende vleeseters en niet voor volleerde vegetariërs. Om te weten hoe een vleeseter een vleesvrije dag ervaart, schreef ik me in op ‘VeganChallenge’. Samen met zo’n 1250 Nederlanders en Vlamingen eet ik vanaf 1 februari een maand lang plantaardig. Geen warme melk met honing, chocoladecake, eitjes en vooral…geen overheerlijke kaasjes meer. Klinkt verschrikkelijk, wordt boeiend! Net als jullie ‘Dagen Zonder Vlees’. 

Nog snel een kruidig Nepalees hapje mét volle yoghurt!

Bloemkoolpakora's (30 à 40 stuks) met rahita

Voor de pakora's

  • 1 kleine bloemkool
  • 300 g kikkererwtenmeel (natuurwinkel)
  • 2 sjalotten of 1 middelgrote ui
  • 1,5 à 2 kopjes kraantjeswater (200 à 300 ml)
  • Plantaardige frituurolie (bvb. arachideolie)
  • Kruiden:
    • ½ tl kurkuma of Indiase geelwortel
    • ½ el zout
    • 1 tl komijnpoeder
    • 2 el korianderpoeder
    • 1 teentje look
    • 1 tl chilipoeder of 1 verse chilipeper
    • 1/2  tl gemberpoeder

Voor de rahita of yoghurtsaus

  • ½ l volle yoghurt
  • Kruiden:
    • 1 tl komijn
    • 1 tl zout
    • 1 tl zwarte peper
    • ½ tl korianderpoeder

Bereiding

  • Meng de yoghurt met de kruiden.
  • Proef en kruid bij naar eigen smaak.
  • Plaats in de koelkast.
  • Snij de bloemkool in kleine roosjes en kruid ze met wat zout en kurkuma.
  • Stoom ze 3 à 5 minuten. Geen stoommandje? Kook ze even lang in lichtjes gezouten water.
  • Snij de sjalotjes of ui, het teentje look en de verse chilipeper fijn.
  • Doe het kikkererwtenmeel in een mengkom.
  • Voeg de komijn, koriander, sjalot of ui, look, chili en gember toe en roer goed om.
  • Giet 200 ml water in de kom en meng het geheel tot een licht vochtig, soepel en vast mengsel.
  • Meng de bloemkool onder het mengsel.
  • Als niet alle bloemkool bedekt is met het meel, voeg je wat water toe tot je de juiste dikte bekomt.
  • Verhit de olie in de friteuse op 180°C.
  • Neem een eetlepel en schep 8 lepels uit de mengkom op een bord. Hou de hoopjes apart.
  • Frituur deze 8 hoopjes tegelijk goudbruin in de friteuse en herhaal tot het mengsel op is.
  • Serveer de pakora’s warm met de koude yoghurtsaus als dip.

Tip: Pakora’s kan je met allerlei groenten maken. Zachte groenten zoals courgette of aubergine hoeven zelfs niet voorgekookt te worden.