Vlees noch vis - De flexivoor

donderdag, 9 mei, 2013 - 11:00
vegetarisch

Er was niet meteen sprake van groenten en fruit in het VLAM-reclamefilmpje dat ik onlangs spotte. Toch blaakten de twee vrouwen met dienst van gezondheid. Dat kwam blijkbaar omdat ze als flexivoren door het leven gaan. Wat wil zeggen dat ze vlees (100 gram per dag, naar eigen zeggen) flexibel afwisselen met vis en vegetarische maaltijden. Flexivoren dus. Benieuwd naar meer.

In de dierenwereld zijn er herbivoren, carnivoren en omnivoren. Dat leerde ik lang, lang geleden. Herbivoren eten enkel ‘herbs’ of planten. Carnivoren doen denken aan karbonades en eten dus uitsluitend vlees. Omnivoren combineren en eten van alles wat. Overtuigde alleseters.

Die heerlijke eenvoud gaat niet op voor de mensenwereld. Wij maken het liever wat moeilijker. De term waarmee we het meest vertrouwd zijn is carnivoor: de mens eet vlees, punt. Althans, tot 2011. In dat jaar onderzocht VLAM – Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing – het eetpatroon van de gemiddelde Belg. Wat bleek? 90% at van zeer frequent tot minstens wekelijks vlees. Voldoende cijfermateriaal om te beslissen dat de Belg als carnivoor anno 2011 achterhaald was. Tijd voor de introductie van de hippere flexivoor. Een carnivoor dus, maar dan ook incognito.

Tegenhangers van flexivoren zijn flexitariërs, goed voor 9% van de Belgen. Zij kiezen bewust voor minder vlees, vooral om gezondheids- en milieuredenen. Vegetariërs zijn nog een andere mensensoort en vertegenwoordigen 1% van de Belgen die vlees noch vis eet. Vegetariërs eten geen vlees, zo zijn ze algemeen bekend. Maar eigenlijk is er meer.

Het gaat namelijk niet alleen over geen vlees. Er is ook vis én zuivel mee gemoeid. Althans, voor sommigen.

Want er zijn verschillende vormen van vegetarisme:

  • Lacto-ovo-vegetariërs eten geen producten van geslachte dieren maar lusten wel zuivel.
  • Lacto-vegetariërs eten hetzelfde als die hierboven, maar laten eieren aan zich voorbijgaan.
  • Pesco-vegetariërs lusten vis en zuivel maar geen vlees.
  • Veganisten zijn de strengste vegetariërs, tenminste qua voedingsgewoontes. Ze eten vlees noch vis en laten ook zuivel en eitjes links liggen.

Welk soort je ook voor je hebt, er geldt eenzelfde stelregel: vlees noch vis maar wel verrukkelijk vegetarisch!

Courgettesalade met feta en nootmuskaat

  • 4 tot 6 personen
  • 550 g courgette
  • 1 el citroensap
  • 2 kleine rode uien
  • 55 g feta
  • ¼ tl nootmuskaat
  • versgemalen zwarte peper
  • 3 el olijfolie
  • spinazie, ter garnering

Bereiding:

  • Snij de feta in blokjes en besprenkel met het citroensap.
  • Snij de rode ui in dunne halve ringen.
  • Snij de courgette in middellange repen.
  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de courgetterepen vijf minuten op een hard vuur.
  • Kruid met nootmuskaat en zwarte peper.
  • Serveer met de rode ui, feta en spinazie.

Meer lezen? Dat kan hier.