Vlees noch vis - De Vegan Challenge

donderdag, 28 februari, 2013 - 16:06
vegetarisch

Op dag 23 van mijn Vegan Challenge begaf ik me op zeer glad ijs tussen de gele schelletjes Gouda en leliewitte Briepartjes. Ik twijfelde geen moment, smeerde smeuïge stinkkaas tussen mijn maanzaadbroodje en at mét smaak en zónder wroeging. Het was niet voor niets weekend. Dat vond ik er van. En jij ongetwijfeld ook. Want veganisme, wat is dat nu weer voor beest?

Het bijt niet. Gelukkig. Uit sympathie met de deelnemers van ‘Dagen Zonder Vlees’ ben ik sinds 1 februari ‘veganist voor 28 dagen’. Zoals jij tijdens jouw ‘Dagen Zonder Vlees’ dan even vegetariër bent. Vandaag is het de 28ste en laatste dag waarop ik alle dierlijke producten vermijd. Vlees noch vis en ook geen zuivel (boter, kaas en eieren) en honing. Maar wel Smoothie van kiwi en banaanWintersoep met rijstTofuballetjes in zoetzure sausAppelcake zonder eieren... Eten zonder dierlijke producten dus.

Het lukte me welgeteld 16 dagen. Mijn vegetarische eetgewoontes zijn sterker dan mezelf. Waarschijnlijk is dat precies zo met jouw stukje vlees. Het is anders denken, koken en eten. En dat vraagt tijd, moeite en motivatie. Maar niet altijd. Voor deze zoetzure rode koolstamppot moet je niet anders denken en koken. Met zijn groente-vlees-patattenindeling leidt hij je zo om de tuin! Heerlijk gewoon en toch stiekem plantaardig.

Zoetzure rode koolstamppot met puree en Quornworst

(4 personen)

Ingrediënten

Rode kool:

  • 1⁄2 rode kool
  • 1 grote ui
  • 2 stoofappels (bv. Reinette)
  • 3 el olijfolie
  • 1 el bruine suiker of agavesiroop
  • 150 g veenbessencompote of -confituur
  • 1 dl rode wijn
  • 1 scheutje natuurazijn
  • (verse) tijm
  • (verse) laurier
  • 2 kruidnagels
  • Eventueel: 100 gr wal- of pecannoten of 50 gr rozijntjes

Puree:

  • 4 Quorn worsten
  • 1 kg bloemige aardappelen
  • 1 dl sojamelk
  • 3 el maïs- of olijfolie
  • muskaatnoot
  • peper
  • zout

Bereiding

  • Versnipper de ui en snij de rode kool in kleine stukjes.
  • Verhit de olijfolie in een (voldoende grote) kookpot.
  • Stoof de stukjes ui glazig.
  • Voeg de rode kool toe.
  • Snij de appelen in vier en haal het klokhuis uit.
  • Snij de partjes in de lengte door en snij de partjes vervolgens in  4 à 5 stukken.
  • Doe de appel bij de rode kool, roer alles goed om en laat op een laag vuur sudderen.
  • Doe de kruidnagel, laurier en tijm in een theezakje of thee-ei en dompel dit in het mengsel.
  • Zet het vuur hoger en voeg de rode wijn toe.
  • Verdamp het vocht zo veel mogelijk door de kool om te roeren.
  • Zet het vuur opnieuw lager en voeg de veenbessencompote of -confituur en de bruine suiker of agavesiroop toe. Roer een laatste keer om.
  • Laat het geheel ongeveer een uur op laag vuur en onder deksel sudderen.
  • Schil na een halfuur de aardappelen en kook ze 20 minuten in gezouten water.
  • Bak net voor het afgieten van de aardappelen de Quorn worsten krokant in wat olijfolie.
  • Giet de aardappelen af, voeg de sojamelk en olie toe en pureer.
  • Breng  op smaak met muskaatnoot, peper en zout.
  • Verwijder na een uurtje de kruidnagel, tijm en laurier uit de rode kool.
  • Sprenkel een scheutje natuurazijn over de kool en serveer met de puree.

Smaakmakers
Hou je van krokant? Garneer het gerecht dan met 100 g gebroken walnoten of pecannoten.
Liever zoet dan zuur? Voeg samen met de compote 50 g rozijntjes toe aan dit gerecht.