Vlees noch vis - De vegetarische voedselpiramide

maandag, 29 april, 2013 - 11:15
vegetarisch

De katholieke landelijke vrouwen slaan zomaar eventjes een bladzijde om. Het basisboek der kookboeken breekt een nieuw vegetarisch hoofdstuk aan. ‘Ons Kookboek’ als symbool van de kleine verovering van de vegetarische keuken in almaar meer Vlaamse huiskamers. Wie had dat ooit gedacht?

Het is beslist. Het boek verdient even de ereplaats op mijn kookboekenrek. In vooraanzicht op het schap, het kerngezonde roodlof pronkt schaamteloos vanop de cover. Ik voel een vleugje overwinning diep vanbinnen. Al komt alle eer toe aan de Vrouwen met Vaart en hun samenwerking met het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA).

Eindelijk. Je hoeft geen vegetariër meer te zijn om vegetarisch te eten en koken. Al schuilt daar ook ‘gevaar’ in. Want als je het niet goed doet, knap je af en haak je jezelf volhardender dan ooit vast aan die vlezige voedselketen.

Daarom zijn een aantal stelregels nodig:

  1. Varieer en combineer: Frieten met een vegetarische hamburger bevatten vlees noch vis. Maar couscous met verse paprika is toch net iets gezonder. Hoe speel je het klaar om een gevarieerd vegetarisch bord op tafel te toveren? Kennis in de vorm van de vegetarische voedselpiramide is het begin van alle wijsheid. Geen farao’s, vlees, gevogelte en vis. Maar frisse groene groenten, peulvruchten, nootjes, sojaproducten en tal van andere vervangers. Lekkers dat boordevol calcium en eiwitten zit. Variëren en combineren doe je door al die lagen van de piramide op één bord te krijgen. Aan de lijn, klaar, start!  
  2. Vul, kruid en bijt (op voorschrift van 'Ons Kookboek'): Mes en snijplank in de aanslag. De vegetarische voedselpiramide op voorraad. Verwacht in het begin niet te veel van jezelf, begin bij het begin en hou het vooral simpel. Het gaat met vallen en opstaan en met oefening barende kunst. De kunst van koken met liefde en met het geduld voor het geleidelijk aan toevoegen van nieuwe voedingselementen. Zo ben je lief voor je smaakpapillen, spijsvertering én voor die vleesloze leegte tussen je twee oren  
  • Kruid: Vlees en vis geven fond aan een gerecht. Een vegetarische maaltijd heeft deze basis ook nodig en verdraagt daarom veel kruiden en hartige smaakmakers zoals geroosterde groenten, sojasaus, groentebouillon, paddenstoelen, knoflook en geconcentreerde tomatenpuree.
  • Vul: Vleeseters houden van het verzadigde, vullende gevoel dat vlees hen geeft. Een bordje ‘zonder’ geeft hen dan ook de indruk dat ze iets missen. Bombardeer dat bordje ‘zonder’ daarom met  vullende eiwitrijke ingrediënten zoals een kant-en-klare vleesvervanger, frisse peulvruchten, krokante noten of gewoon een lekker stukje kaas.   
  • Bijt:  Een gerecht heeft verschillende smaken én verschillende texturen nodig. Vlees heeft een aparte structuur die je nauwelijks terugvindt in de vegetarische wereld. Wat beet op je vegetarische bord is dus een absolute must! Geen puree met slappe groenten en saus. Maar krokant gebakken seitan, een zachte pastinaakpuree, een loempiaatje en een knapperige peulvruchtensalade. Heerlijk om in te bijten!

Meer lezen? Dat kan hier.