Vlees noch vis - Het lange leven

donderdag, 6 juni, 2013 - 09:56
vegetarisch

Hun bevindingen? Het sterftecijfer lag bij de vegetariërs 12 procent lager dan bij de carnivoren én de veggies werden minder vaak geveld door hart- en vaatziekten, kanker en andere aandoeningen. Een gewaarschuwd vleeseter is er twee waard.

Met die vleeseter en het lange leven in mijn achterhoofd, zwierde ik gisteren vegetarian Chick’pieces en Smoked bacon op basis van soja in mijn wokpan. Vier minuten bakken in voldoende vetstof tot je een krokant korstje krijgt. Het resultaat is van buiten niet knapperiger maar binnenin wel sappiger dan een echte kip. En: het heeft beet! Precies zoals fabrikant Beeter het belooft en waarom Greenway het voor je verspreidt in de Delhaize in je buurt.

In mijn city supermarkt waren de nieuwe veggievleesjes niet te bespeuren. De grote Delhaize voldeed wel aan mijn verlangen. Net als het aanbaksel dat deed. Want dat zijn vleesonthouders niet gewoon: vervangers die een krokant aanbaksel geven om een heerlijke jus mee te maken. En dat was precies wat ik nodig had voor onderstaand lekker gerechtje. Met dank aan mijn schoonmoeder en een kleine herwerking van lekkers uit de goede oude tijd.

Nepkip met zoetzure saus en peer 

4 personen 

Ingrediënten 

  • 2 el olijfolie
  • 2 kleine ajuinen
  • 2 el agavesiroop, suiker of honing
  • 160 g chick’ pieces oriental
  • 160 g chick’ pieces traditional
  • 120 g smoked bacon
  • 1,5 zachte Doyenne peer
  • 1 rode paprika
  • 40 kleine zoetzure ajuintjes (bokaal)
  • 2 tl kippenkruiden
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 el peterselie
  • 150 ml light room
  • peper
  • zout

Bereiding 

  • Versnipper de ajuin, snij de paprika in reepjes en de peer in kleine blokjes.
  • Verhit de olijfolie in de wokpan.
  • Stoof de ui glazig.
  • Doe de kippenstukjes in de wok en kruid met peper, zout, chili- en paprikapoeder.
  • Bak alles op een hoog vuur in 4 minuten krokant.
  • Haal de stukjes uit de pan.
  • Laat de zoetzure ajuintjes uitlekken.
  • Doe de baconblokjes, de ajuintjes, de agavesiroop, honing of suiker en de peer in de pan.
  • Laat 4 minuten stoven.
  • Voeg de kip terug toe aan het geheel.
  • Overgiet met room en roer alles goed om.
  • Laat kort nog even stoven.
  • Werk af met peterselie.

Meer lezen? Dan kan hier.