Vlees noch vis - Het omgekeerde restaurant

donderdag, 24 oktober, 2013 - 00:00
restaurants

Dit academiejaar kwam daar verandering in. Eén van de acht studentenresto’s werd door Vera Putteman, afdelingshoofd van de maaltijdvoorziening aan de Universiteit Gent (UGent), omgedoopt tot het eerste vegetarische universiteitsrestaurant. Ze koos er met zorg het kleine restaurant aan de Sint-Jansvest uit en maakte er een gezellige eetplek van. Iets wat in Gent als veggiestad bij uitstek wel vaker voorkomt. Maar nooit eerder vond ik het huiselijk in een universiteitsrestaurant.

Wie het kleine niet leert, doet het grote verkeerd. Daarom deze studentenresto als proefproject op kleine schaal. Dagelijks kunnen nu – slechts - 160 studenten kiezen tussen twee vegetarische lunches of een vlees-of visgerecht dat in productie zo weinig mogelijk vraagt van onze planeet (denk kip en tong). Dertig procent van onze ecologische voetafdruk wordt immers bepaald door wat we eten en daarbij is vlees de grootste kwajongen. Het omgekeerde restaurant heeft daarmee meteen een goed meetbaar doel: ook de niet-vegetarische student verleiden met een betaalbaar en gevarieerd veggiebord. Zo’n bord voor je neus, dat gebeurt in Gent als veggiestad bij uitstek wel vaker. Maar nooit eerder was dat zo weloverwogen het geval in een universiteitsrestaurant.

 

Mijn bordje groentestrüdel, Vichy wortelen, Provençaalse saus en zilvervliesrijst kostte €3,70 en was zijn geld waard. Haute cuisine kan je voor dat geld niet verwachten, een goede portie vleesloze studentenkost des te meer. Precies wat ik kreeg, al vermoed ik dat de gemiddelde student bereid is om net iets meer – uit moeders portemonnee  - te betalen voor net iets verser. Ik ruim met plezier zelf af en blader voor mijn vertrek in het aantrekkelijke gastenboek. Dat doe ik in Gent als veggiestad bij uitstek wel vaker. Maar nooit eerder kon het in een universiteitsrestaurant. Ik heb het gelezen en goedgekeurd.