Vlees noch vis - Nep is het nieuwe echt

donderdag, 23 mei, 2013 - 00:00
vegetarisch

De ontwikkeling naar een vegetarische levenswijze…uit de mond van Einstein klinkt het behoorlijk wetenschappelijk. Akkoord, plantaardig eten en leven gaat niet over één nacht ijs maar een staatsaangelegenheid is het nu ook weer niet.

Het is een eetgewoonte. Niet meer of minder dan dat. Maar zoals het woord zegt, moet je jezelf een handeling eigen maken voor je ze een gewoonte mag noemen. Gelukkig helpt de vegetarische voedingsindustrie je daar tegenwoordig meer dan ooit bij met hun nieuwste generatie vervangproducten: nepvlees.

Zo bracht de vegetarische voedingsspecialist Damhert dit jaar vers gehakt op de markt. Met een scheutje water draai je er de prachtigste gehaktballetjes van. 250 gram net echt. En dan heb ik het nog niet over de spekreepjes en hamblokjes op basis van soja. De hamblokjes gedijen het best in salades, in wokschotels en op pizza, de spekreepjes voelen zich prima in een roerei.

De Vegetarische Slager doet nog beter met onder andere vegetarische bitterballen, worstenbroodjes, shoarma, kippenstukjes, scampi’s en tonijn. Uitstekend voer voor een avondje doen alsof. Ook perfecte timing. Want in 2011 gaf 1 op 2 Vlamingen - in een enquête van EVA vzw & Stad Gent - aan dat ze graag minder vlees op het menu wilden zetten. Twee jaar later is het aanbod op de nepvleesmarkt ongezien groot.

Voor veel vegetariërs voelt dat ‘vals vlees’ aan als een tang op een varken. In de houdgreep tussen de herinnering aan het dier achter hun eten en de smaak en structuur van vlees, waar ze het misschien nooit voor gehad hebben. Namaakvlees doet te veel denken aan vlees en dus gooien ze de tang overboord en laten ze het varkentje ongewassen. 

Voor vleeseters ligt dat uiteraard helemaal anders. Dankzij dat vlees zonder vlees kan je je maaltijd opbouwen zoals je dat met vlees kan doen: groente-aardappel-(nep)vlees. Ideaal! Precies dat maakt van nepvlees een dankbare vervanger. Een welkome hand in een nieuw soort keuken. Een hand die je na verloop van tijd wellicht zal loslaten om daarna je eigen vegetarisch ding te doen met producten die niet langer aan vlees doen denken. Een culinaire queeste vol nieuwe natuurlijke smaken.

De vegetarische variant van cordon bleu, barbecueworst, schnitzel… bereid je op dezelfde manier als vlees en dat gaat doorgaans prima: wat vetstof, een pan en misschien zelfs ook eens een E = mc2 burger. Zonder wetenschappelijk gedoe en boordevol smaak!

Meer lezen? Dat kan hier.