Vlees noch vis - Passie

woensdag, 27 maart, 2013 - 13:20
vegetarisch

Ik heb het meer voor wijn. Vooral voor rode wijn en het liefst zo natuurlijk mogelijk: ongefilterd, natuurlijk geklaard, vrij van vreemde gistculturen, enzymen, zuurcorrecties, toegevoegde suikers en een lage dosis sulfieten. Want van al die extra’s – en vooral van te veel sulfieten - krijgt mijn lijf het op de heupen. Dan zet het me en plein public voor schut met een rood vlekkentheater in mijn hals en nek. 

De Hagelandse wijn ontdekte ik afgelopen zondag op de Dag van de Ambachten. Dankzij zijn ecologische teelt laat die me vlekkeloos zijn wie ik ben. Prima! Of toch niet helemaal. Want de gepassioneerde wijnboer liet tussen kurk en fles vallen dat zijn wijn geklaard wordt met dierlijke gelatine. “Zoals de meeste wijnen”, vertelt hij er langs zijn neus weg bij.  Is wijn dan niet vegetarisch? Wijn?

Het laat me niet los. En dus bel ik Bernard, onze wijnboer, even op over deze levensnoodzakelijke bijzaak. Hij stelt me gerust. Natuurlijke rode wijnen - ze volgen van a tot z een natuurlijke vinificatie maar hebben geen Europees goedgekeurd bio label – worden veelal niet gefilterd. Is er toch een clarificatie nodig, dan gebruiken de wijnboeren bentoniet. Bentoniet. Mij tot vandaag volledig onbekend. Het zijn kleiachtige korreltjes die onzuiverheden opslorpen. Vergelijk het met absorberende kattenbakvulling, maar dan hygiënischer. En op volledig vegetarische wijze. Oef! Bedankt Bernard!

De paaseieren en chocolade figuren van het kleine ambachtelijke Chocobolic stelden me ook gerust. De weeë geur van gesmolten chocolade. Chocoladekorrels in allerlei smaken en gewichten. Holle paashazen, volle paaseitjes. Hier kon ik uren blijven. Dit keer vis noch vlees, behalve dan de vleesgeworden passie in de persoon van chocolatier Katleen. Neem het van mij aan, die passie proef je.

Passie is een hartstochtelijke liefhebberij. Of…het lijden van Jezus. Dat kan ook. Ondanks het immense contrast. Gelukkig is het zondag Pasen en wordt in menig Vlaams huis Jezus’ opstanding herdacht. Voor mij is het een dag waarop ik vol overgave een paaslunch bijeen kokkerel. Een tafel vol lekkers. Dit keer met paaseitjes en een glaasje rood als afsluiter.

Sylvie Steelandt is een gedreven jongedame en bovenal vegetarische kok.  Naast bibliotheekmedewerker en freelance tekstschrijfster is ze ook zaakvoerder van een klein biologisch vegetarisch cateringbedrijf. Ze gaat voor bewust lekker koken met lokale natuurproducten en gelooft in ‘minder is meer’. Geen klassieke Franse roomboterschotels maar gezonde kruidengroentestoofpotjes. Vlees noch vis, maar wel verrukkelijk vegetarisch!

Paashaasmenu

Smoothie van bosbessen
Ciabatta met tomaten

Hummus van rode biet

Vegetarische preparé

Eieren in tartaarsaus

Salade van geroosterde wortelen en avocado met frisse dressing

Seitanbrochettes met (of zonder) rodekoolsla

Paaspavlova