Vlees noch vis - Vegetarisch Marokko

donderdag, 20 juni, 2013 - 10:20
vegetarisch

Eerst negen dagen rondtrekken. Van oost naar west in overweldigende verlaten landschappen. Elke plek had zo haar eigen charmes en gewoontes. Nu eens pittoresk, dan weer groots en druk. Zoals de Place Jemaa El Fna, waar ik de laatste drie dagen zou uitrusten. In de Medina van Marrakech, dé ontmoetingsplaats bij uitstek. Van rust was er geen sprake. Van eten en koken des te meer.

Ik ontmoette er de Nederlandse Gemma van Souk Cuisine. Sinds 2005 organiseert Gemma kookworkshops voor toeristen. Marokkaans koken met Aïsha en Fatima in een traditioneel Marokkaans huis (riad). Maar voor het zover was, moesten er boodschappen gedaan worden. Uiteraard.

Gemma neemt ons – een groepje van zes - op sleeptouw doorheen de souks. Ze wijst de weg naar authentiek Marokkaans keukenlekkers waar we ons vegetarisch hart ophalen en onze portefeuille leegmaken. De populairste lokale ingrediënten gaan onze winkeltas in: couscous, bladpeterselie, koriander, komijn, look, ingemaakte citroen, smen of Marokkaanse boter, amandelen, kikkererwten, tomaat, wortel, courgette, suiker en azijn.

Eens in de riad, nemen we bij een glaasje muntthee watertandend de te bereiden recepten door:

Salade Marocaine - Salade met courgette - Zoete wortel salade – Zalouk - Briouates met groenten -Couscous met zoete uien & rozijnen. Smaakvolle gerechten uit de Arabische, Afrikaanse en Berberkeuken. De bereidingswijze vind je in het reiskookboek De Kookkaravaan – Smaakroute door Marokko.

Exotische recepten die al honderden jaren doorgegeven worden van moeder op dochter. Het antwoord op de vraag waarom ze tomaten rauw ontvellen – zonder kokend water en kruisje in de poep – en het zoete hart uit de wortel halen, is simple comme bonjour: omdat Fatima en Aïsha het zo van hun moeder leerden.

Marokko is een op en top veggie bestemming. Overal waar je komt staat vegetarisch op het menu. Zelfs op de kaart van de gezellige avond- en nachtelijke genummerde eetstandjes op de Place Jemaa El Fna. Tussen 18u en 2u genieten van de vleesloze tapas en couscous ‘Chez Aïsha n°1’. En nadien een wel heel kruidige thee met idem koekjes in het stalletje ernaast. Want ook daarin blinken de Marokkanen uit.

 

Aanraders

Restaurant Marocain Riad Douzi – Ben Saleh Derb Boulmlouj 5 (uitstekend vegetarisch)

Restaurant Toubkal – Place Jemaa El Fna (ontbijt & ammmmandelmelk)

Restaurant Earth Café – Derb Zawak 2 (eerste veganistisch en biologisch restaurant in Marrakech)

Kruidenzaak Tuareg – Rahba Lekdima 186 (Marokkaanse kruideniers zijn lokale kruidenapotheken)

Meer lezen? Dat kan hier.