Wat brengt de Sint voor diabetici?

vrijdag, 5 december, 2014 - 11:23

Chocolade, speculaas, snoep en marsepein,… of toch maar liever mandarijntjes? In principe kan het allemaal, zolang je weet wat al dat snoepgoed bevat, en je je porties aanpast. Het makkelijkst is om KH-porties te ruilen bij de maaltijd, maar een keertje bijbolussen tussendoor moet ook eens kunnen, het is tenslotte maar één keer Sinterklaas per jaar.

In onderstaande tabel vind je de KH-porties en calorieën terug voor het strooigoed dat de Sint het vaakst in onze schoentjes achterlaat.

 

snoepgoed

KH-portie

vet

Kcal

taai-taai

3 kleintjes of 15g

0g

45 Kcal

maria-schuimpjes

15g

0g

45 Kcal

mandarijn

2 stuks (3 clementines)

0g

60 Kcal

nic nac / pic nic

15g

1.5g

66 Kcal

kruidnoten

16g

2g

70 Kcal

melkchocolade

20g

4g

100 Kcal

speculaas

2 kleintjes of 17g

4g

100 Kcal

marsepein

20 à 25g

4g

110 Kcal

 

De samenstelling kan merk per merk wel wat verschillen, dus als je het heel precies wil weten, bekijk je best de voedingswaardetabel op de verpakking. Maar deze tabel is alvast een handige richtlijn.

In de winkelrekken vind je vandaag de dag ook tal van alternatieven als je op je suikerinname moet letten: speculaas “zonder suiker” of “suikervrije” chocolade,… Weet dat deze producten weliswaar suikervervangers bevatten, maar dat dit niet betekent dat er geen koolhydraten in zitten. Vergelijk best even de voedingswaardetabel om te zien of de suikerarme variant echt interessanter is dan het gewone standaardproduct.

En voor wie zelf aan de slag wil om snoepgoed te maken met minder suiker, zijn hier enkele receptjes uit het Stevia dessert- en bakboek van Sara Dejonghe en Louise Sarrazyn. Deze snoepjes en koekjes zijn heel eenvoudig te maken. Ook leuk om samen met de kinderen te doen!

 

Bosbessensnoepjes

 

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten: 4 blaadjes gelatine, 100 ml grenadine op basis van stevia

Hoe maak je het: 

  1. Laat de gelatineblaadjes 10 minuten weken in koud water.
  2. Verhit de grenadine en doe er vervolgens de gelatinebladeren bij. Zorg dat de grenadine niet meer kookt bij het toevoegen van de gelatinebladeren.
  3. Giet het mengsel in vormpjes en laat een kwartiertje opstijgen in de koelkast.

 

Voedingswaarde

Hoeveelheid

Energie (kcal)

Eiwitten (g)

Vetten (g)

VV

 (g)

EOV

 (g)

MOV

(g)

Koolhydraten (g)

Suikers (g)

Per portie

5 g

2

0,5

0

0

0

0

0

0

Per 100 g

40

10

0

0

0

0

0

0

GDA

0%

1%

0%

0%

 

 

0%

0%

 

Haverkoekjes

 

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten: 200 g banaan, 60 g havermout natuur, 15 g hazelnoten, Steviazoetstof voor 10 g suiker, een snuifje kaneel

Hoe maak je het: 

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden.
  2. Plet de bananen.
  3. Doe de havermout bij de geplette banaan en meng goed.
  4. Hak de hazelnoten in kleine stukjes en doe ze bij de geplette banaan.
  5. Voeg de stevia toe.
  6. Doe een snuifje kaneel bij het geheel en meng goed.
  7. Leg het deeg in verschillende hoopjes op een bakplaat.
  8. Laat de koekjes vervolgens 15 minuten bakken.
  9. Laat afkoelen en serveer.

 

Voedingswaarde

Hoeveelheid

Energie (kcal)

Eiwitten (g)

Vetten (g)

VV (g)

EOV (g)

MOV (g)

Koolhydraten (g)

Suikers (g)

Per portie

15 g

27

0,6

0,8

0,1

0,5

0,2

4,3

1,9

Per 100 g

179

4,0

5,5

0,6

3,6

1,0

28,4

12,6

GDA

1%

1%

1%

0%

 

 

2%

2%

 

Laat de Sint maar komen!