Week van de duurzame vis

maandag, 9 december, 2013 - 14:01

Een 18-tal Belgische topchefs ondersteunen de campagne. Ze beloven om in hun viskeuze zoveel mogelijk voor de duurzaam geviste soorten te gaan. Voor de gelegenheid creëren ze een aantal exclusieve duurzame visrecepten. Eén van de chefs is Sofie Dumont. Ter gelegenheid van deze week gaat zij donderdag in De Keuken van Sofie aan de slag met duurzame MSC kabeljauw uit Noorwegen. 

 

Kabeljauw is namelijk één van de zes meest verkochte soorten in België. De populariteit van de vis zorgt echter voor een overbevissing van de soort. Wanneer de vis een MSC-logo draagt, werd de vis gevangen via een alternatieve, meer duurzame manier van vangen.De kabeljauw wordt dan bijvoorbeeld gevangen met de handlijn en met een speciale haak waardoor alleen de volwassen kabeljauw kan toebijten. De kleinere, en meestal jonge vissen, krijgen hierdoor wel de kans om groot te worden. Veel te vaak nog wordt vis zoals kabeljauw gevangen met gigantische sleepnetten. Niet alleen jonge vissen, maar ook veel andere diersoorten raken zo verstrikt in die netten met alle gevolgen vandien. Het MSC-logo is in het leven geroepen om dergelijke situaties zoveel mogelijk te vermijden.

MSC staat voor Marine Stewardship Council en is sinds 1999 een onafhankelijke organisatie. Zij werkt met vissers, kleinhandelaars en andere actoren op de markt. Het promoten van verantwoorde visserijpraktijken is hun hoofddoel. WWF ondersteunt het MSC en wil via de Week van de Duurzame Vis wijzen op de problemen in de oceaan. Het WWF wil ons verder ook helpen om een juiste, duurzame keuze te maken in de winkel. In samenwerking met MSC brengt WWF daarom een handige viswijzer uit. Het is een gids die op een duidelijke manier de meeste vissoorten weergeeft die op de Belgische markt beschikbaar zijn en aanduidt welke van deze vissen op een duurzame manier gevangen worden. De viswijzer toont aan welke vis te vermijden valt of net aan te raden is.

 

WWF Viswijzer

Koken met duurzame vis? Ontdek hier de viswijzer