Wijn als Cupido: de ideale tips voor Valentijn

maandag, 10 februari, 2014 - 11:39
wijntips

Tip 1: Vermijd aroma-orgie

Voor u begint te ontkurken en serveren, nog deze tip: natuurlijk horen bloemen en kaarsen bij een candle light diner. Zij verhogen de amoureuze ambiance die u wil creëren, maar zorg wel dat u nog van uw eten én wijn kan genieten. Met andere woorden: geen bossen bloemen op tafel waarnaar héél de kamer ruikt, absoluut geen geurkaarsen, wierookstokjes of automatische aromaverstuivers waardoor uw living in een welriekende dreef verandert. En u evengoed met een knijper op de neus boven bord en glas kan hangen.

Tip 2: Cool

Natuurlijk horen bubbels thuis op de Valentijn-tafel. Maar waarom altijd gaan voor  die vanzelfsprekende Brut van de klassieke champagnemerken, alsof het lijkt dat u die pas tien minuten voor het etentje gauwgauw uit het rek hebt geplukt? Wees origineler. Om te beginnen: ga voor roze moussewijn. Roze bubbels lijken door hun speelsheid wel speciaal ontworpen voor Valentijn, maar beperk u bij de keuze dan niet tot champagne alleen. Zo bestaan er bijvoorbeeld ook uitstekende Portugese espumante’s, Spaanse rosado cava’s, Kaapse roze vonkelwyn, Italiaanse rosé spumante/prosecco en Bulgaarse/Californische rosé-schuimwijnen. Allemaal vlot te krijgen in onze handel en qua prijs voor het leeuwendeel variërend van 12 tot 20 euro. Leuk aan die ‘andere’ schuimende rosé’s is dat ze vaak van minder klassieke druiven werden gemaakt dan in Champagne, dus verrassender smaken, en bovendien zelfs vaak een tikkeltje zoeter van toon zijn, dus minder mineraal ‘brut’ dan een klassieke merkchampagne.

Tip 3: Hot!

Maar nog een trapje hoger om indruk te maken op uw geliefde tafelpartner is natuurlijk een mousserende ‘millésimé’. Bubbels uit één oogstjaar in plaats van een mix uit meerdere jaargangen en reservewijnen. Die jaargang staat trouwens ook duidelijk op het label vermeld, dus u kan er echt niet naast kijken. Vrijwel elk bekend champagnemerk heeft, vaak meerdere, oogsten in stock. Aangezien de productie van deze millésime-bubbels veel kleiner is – niet elke oogst is immers geschikt om er een ‘vintage’ van te maken – scoort u meteen bij uw geliefde omdat u iets exclusievers in het glas tovert. Exclusiviteit waarvoor er natuurlijk wél dieper in de portemonnee dient getast, want millésime-bubbels, zeker champagne, starten pakweg rond 25 euro, met alle veelvouden ervan.

Tip 3: Hotter!!

Maar genoeg gebubbeld. U wil natuurlijk ook een glas wit of rood serveren. Laat nu eens voor één keer die traditionele Chardonnay (bvb. Chablis) of Sauvignon Blanc (bvb. Bordeaux) in wit en Cabernet Sauvignon/Merlot (bvb. Saint-Emilion, Médoc) of Pinot Noir (bvb. Gevrey-Chambertin) in rood achterwege. Te voorspelbaar! Kies integendeel die avond voor heel aromatische, sexy, minder bekende maar steeds vaker globetrottende druivensoorten die stilaan in diverse landen hun stek hebben gevonden. In wit denken we dan aan Vermentino (populair in o.a. Italië, Corsica, Zuid-Frankrijk, Australië,..), Viognier (Frankrijk, Australië, Californië, Chili, Canada, Nieuw-Zeeland en Argentinë),Macabeo/Viura/Albariño (Spanje), Grillo (Sicilië) of eindelijk eens die zo vaak vergeten Riesling Auslese of Spätlese (Duitsland).

Jaag in rood achter druiven met een vlezige, fruitgedreven en zelf sensuele textuur, genre Bonarda (Argentinië), Carmenère (Chili), Primitivo/Negroamaro (Italië), Barbera (Italië, California), Zinfandel (Californië), Mencia (Spanje), Pinotage (Zuid-Afrika) of Teroldego (Noord-Italië). Hun voordeel: in onze Belgische handel zijn er voor elk budget genoeg alternatieven voorhanden.

Tip 4: Hottest!!!

We eindigen decadent: wat is er sexyer dan chocolade plus een verliefd koppel? Binnen enkele weken, als de paashaas weer in ons land huppelt, komen we er uitgebreid op terug, maar we geven alvast één after diner suggestie, waaraan u misschien niet meteen denkt. Kies om te beginnen een mooie origine-chocolade – liefst een stevige ‘milk’ of een niet té krachtige ‘dark’, met cacaopercentages tussen de 30 à 66%, want hoger zal de chocolade té dominant worden - en serveer er eens een tulpglas Cognac bij. Cognac is aan zijn remonte bezig en wordt tenslotte ook gemaakt op basis van druivensoorten die regionaal in de wijnproductie worden ingezet. En om het nog origineler te maken, kies dan bijvoorbeeld eens een ‘eiland-cognac’. Jaja, u leest het goed: eiland, namelijk afkomstig ban het île de Ré, gelegen  voor de Franse kust van La Rochelle. Daar zorgen de aangeplante Ugni Blanc-druivenstokken voor een door het huis Camus gloednieuw gelanceerd type Cognac, waar de invloed van de Oceaan blijkbaar voor extra finesse, kruidigheid, toetsen van gekonfijt fruit en aciditeit heeft gezorgd. Een glas Temptation Island voor uw chocolade, evenals trouwens de meeste Cognac XO’s. 

Veel succes!