Wijn kiezen voor beginners: hoe kaas en wijn verzoenen?

Wijn kiezen voor beginners: hoe kaas en wijn verzoenen?
woensdag, 30 december, 2015 - 11:55
wijntips

Tip 1: Geen kaasorgie a.u.b.!

Zeker als kaas als hekkensluiter op tafel belandt, is selectiviteit dé norm. Serveer dus geen 20 soorten, maar beperk u tot 4 à 5 kaastypes van prima kwaliteit. Bijvoorbeeld: een Comté, een geitenkaas, een blauweschimmelkaas en een Gouda. Want hoe meer kazen er op het bord belanden, hoe lastiger uiteindelijk de wijnkeuze wordt. Een passe-partout op wijngebied bestaat immers niet voor alle kaasfamilies.

Tip 2: Rijp, rijper, rijpst

Wat veel kaasliefhebbers vergeten is dat de graad van rijpheid van hun kaasselectie een bepalende factor is voor de wijnkeuze. De regel geldt: naarmate de kazen meer à point zijn, dus ook intenser geuren en smaken, moet ook de begeleidende wijn sterker worden. Zeker qua boeket, om zo de aromatische kracht van de kazen te kunnen counteren.

 

 

Tip 3: Ons kent Ons

Het heeft natuurlijk alles met het ‘terroir’ te maken, maar feit is: vaak zijn het kazen én wijnen (of bieren, maar dit terzijde) uit dezelfde streek die het best met elkaar vinden. Een Comté, de kaas op basis van rauwe melk uit de Jura, klikt bijvoorbeeld schitterend met een lokale Arbois-wijn. Een Münsterkaas uit de Vogezen vindt vaak zijn natuurlijke sparring partner met een Elzas-wijn, waaronder een Gewürztraminer. Deze combinaties zijn niet zaligmakend, maar ze beperken het risico als u qua ‘cheese pairing’ een totale leek bent.

Tip 4: Wees voorzichtig met snuisterijen

Vaak liggen op de fraai versierde kaasplank ook allerlei ‘outsiders’: walnoten, gekonfijte abrikoosjes, krenten, rozijnen en zelfs vijgen. Op zich heb ik er niets op tegen, maar besef wel dat het smaakverdraaiers zijn. Ze wijzigen niet alleen de impressies van de kaas in kwestie, maar zeker ook van de bijhorende wijn. Die plots minder lijkt te passen…

Tip 5: Rood is geen must

Het is een historische vergissing dat kaas schreeuwt om rode wijn. Integendeel zelfs: veel rode wijnen blijken namelijk te tanninerijk, te gecorseerd of te eikgelagerd om echt kaasvriendelijk te zijn. Zeker als het om zachte, frisse of romige kazen gaat, zal een witte ‘sec’ véél beter scoren. Een geitenkaasje in combinatie met een zesty Sauvignon blanc is bijvoorbeeld zo’n ideale match, waar een rode cru integendeel zou vloeken met de fraîcheur van de kaas. Dat desondanks veel mensen straks weer vanzelfsprekend rood zullen serveren, heeft te maken met de menu-opbouw. Klassiek komt de kaasplank na de hoofdschotel-met-vlees, waarbij vaak een wat oudere/betere rode cru wordt ontkurkt. Fles die men dan blijft ‘doordrinken’ bij de kaas. Doorbreek voor één keer eens deze traditie.

 

 

Tip 6: Buitenbeentjes mogen

Alle vorige spelregels mogen u niet verhinderen om ook andere wijnen te proberen. Houdt u aan rood vast, kan u haast niet flateren met een Pinot Noir, uit welk land of welke appellatie ook. Dit druivenras is immers eleganter dan bijvoorbeeld de doorsnee-Bordeaux en kan veel kaas perfect begeleiden. Ook halfzoete of mollig-zoete dessertwijnen of versterkte wijnen (zoals Port of Sherry) zijn vaak goede maatjes met vooral blauwgeaderde schimmelkazen. Een Engelse Stilton bijvoorbeeld met een glaasje Port of een Roquefort met een eveneens zoete Muscat de Beaumes-de-Venise kunnen hemels smaken. Maar let wel op: dit zijn zware, suikerrijke combinaties die een minioorlog met uw lever voeren…