Wijn kiezen voor Beginners: hoe kopen en waar op te letten (deel 1)?
Tip 1: Profiteer van de kortingenoorlog
Onze detailwijnhandel en grootwarenhuizen puilen deze dagen uit van speciale aanbiedingen met soms gigantische kortingen, zowel online als via gedrukte brochures in onze bus. Het zijn ook hoogdagen voor open-fles-dagen en gratis (koop)degustaties, al dan niet goed eerlijk advies incluis. Bovendien verschijnen er betrouwbare wijnkoopgidsen en moet de wijnhandel nu zijn jaaromzet goed maken, met andere woorden: profiteer van deze discounts. Het is nu en de komende weken hét moment om koopjes te doen.
Tip 2: Pin vooraf uw budget vast
Alvorens te beginnen: bepaal wel een maximaal wijnbudget. U hebt vermoedelijk enkele flessen bubbels nodig als aperitief en dan voor de voor- en hoofdgerechten zowel wit als rood. Bereken dus voor u op koopjesjacht gaat uw budget, rekening houdend met het aantal gasten en gerechten.
Tip 3: Zorg wel voor een reservebank
Wees wel niet te zuinig. Uit een gemiddelde fles bubbels bijvoorbeeld kan u tot 6 ‘normale’ glazen schenken. Bij rode/witte wijn kan dat zelfs oplopen tot 6 à 8 glazen, als u ze tenminste niet te boordevol serveert. Tel dan tot 50% extra marge bij op dit volume, want misschien zijn uw gasten wel écht in stemming en u wil toch niet vroegtijdig droog vallen?
Tip 4: Oog voor het oogstjaar
Mijn beste raad is: kies het jongste, meest recente oogstjaar, zodat u zeker bent van de fraîcheur en fruitkracht. Vooral bij krachtig sauswerk en goed afsmakende bereidingen zal een jonge wijn statistisch meer kans op succes bieden. U vindt dat oogstjaar meestal in grote cijfers op het hoofdlabel gedrukt, soms op het rugetiket.
Tip 5: Hou rekening met oogst en gerecht
Soms kan een oudere jaargang wél beter klikken, als het bijvoorbeeld om fijnere, complexere gerechten gaat. Daar zal u dan wél ook extra voor moeten betalen, want in de wijnbusiness geldt het ‘time is money’-principe. Maar vraag dan wel advies, want hoe ouder de fles, hoe meer risico’s dat ondertussen de fles slecht bewaard of geëvolueerd is.
Tip 6: Staar u wel niet blind op het getal
Alhoewel het oogstjaar een wegwijzer vormt, is het zeker geen feilloos garantieticket voor kwaliteit of tevredenheid. Vergeet vooral niet dat elke wijnoogst altijd discrimineert. Een topjaargang in Bordeaux kan bijvoorbeeld samenlopen met een waterachtige oogst in de Languedoc of Rhône. En dat geldt zeker over de landsgrenzen. Wat pico bello is in Italië, kan datzelfde oogstjaar teleurstellend zijn in Spanje en zeker in Chili of Zuid-Afrika.