Wijntips voor vaderdag: voor elke soort papa een passende wijn

woensdag, 4 juni, 2014 - 11:07
wijntips

Tip 1: Vader drinkt CONSERVATIEF

U kent ze toch bij bosjes? Deze papa’s, steevast in kostuum uitgedost, drinken op (over)grootvaders wijze: bijna exclusief Franse sterappellaties zoals Bordeaux of Bourgogne, liefst als er ook een geklasseerde cru op het label prijkt. Prestige, historiek en prijskaartje zijn hun voornaamste barometers. Ze kennen trouwens ook alle klassementen uit het hoofd. We vinden deze vaderlijke fauna trouwens terug in twee subcategorieën: de Merlot-adepten versus de Cabernet-aanbidders. De eerste groep zweert bij AOC’s als Pomerol of Saint-Emilion, de tweede wil alleen een gespierde Haut-Médoc of Pauillac & c° in zijn glas. Dit type vaders kickt ook op oogstkaartjes, waar elk millésime een score op 10 of 20 punten krijgt én op oude, rijpere wijnen. Zelfs als ze ondertussen ondrinkbaar zijn geworden. Behoort uw vader/partner tot deze smaakcategorie, verras hem dan met een primeuraankoop oogst 2010 uit Bordeaux, of eerdere goedgelukte jaren als de (strenge) 2008 of (sexy) 2009.

Overigens schuilt er nog een derde groep papa’s onder deze noemer: de Italofielen, wijnfans die elke cru uit Piemonte of Toscane automatisch heilig verklaren. Keuze genoeg in deze rayon, maar lig eens een keertje dwars en koop een paar flesjes uit trendsettende regio’s als Campania, Puglia of Sicilia, waar de wijnen steeds boeiender worden. Schud papa wakker.

Tip 2: Vader waant zich AVONTURIER

Hoe deze vaderfiguur te herkennen? Meestal (iets te) modieus gekleed, zeilt/golft/snowboardt/yoga’t - en liefst alles tegelijk -, rijdt steevast te snel op zijn chopper (die hij na zijn 40ste kocht, toen hij ook zijn kapsel drastisch veranderde) en is genetisch een zapper: hij verlangt altijd een nieuwe appellatie, druivenrassen die hij kent vervelen hem om de haverklap en the next big thing is zijn dada en doel. Hij wil immers nu de crus van morgen in zijn glas. Hij is dan ook verlekkerd op flessen met bizarre, tegendraadse labels, vorm of kleur en koestert van nature een afkeer tegen de klassieke appellaties, ook al heeft hij veel crus nog nooit gedronken. Hoe hem op deze feestdag toch verwennen? Koop hem geen potige Shiraz uit Barossa Valley, maar uit West-Australia, waar deze druif veel eleganter, frisser en met minder fruitbiceps wordt gebotteld. Ga voor een Jurançon sec, een Australische Riesling of een Portugese Douro Nieuwe Stijl. Of nog beter: stel een pakket samen met eilandwijnen: Sardinië, Sicilië, Corsica, Kreta, Santorini. Dàn pas zal hij zich flessenhoppend thuisvoelen.

Tip 3: Vader lust ALLES

Dit zijn vermoedelijk de frequentst voorkomende, tegelijk moeilijkste én makkelijkste gevallen. We herkennen dit type vader namelijk aan cliché-uitspraken zoals “ik ben geen kenner”, “ik heb een fantastische wijn gedronken, maar ben zijn naam vergeten”, “op één been kan je niet staan” en “one for the road!”. In regel zijn het eerder volumedrinkers dan finessejagers en onder hen bevindt zich een disproportioneel groot aantal BBQ-fanaten. En vuur moet je tijdig en royaal blussen. In de supermarkt kopen ze daarom liever twee wijnflessen van 6,5 euro dan één exemplaar van 13 euro. Kortom, hier moet u als partner of kroost qua vaderdagcadeau educatief te werk gaan. Bekogel hem met fruitgedreven flessen op basis van o.a. Argentijnse Malbec, Chileense Carmenère, Kaapse Steen of Spaanse Garnacha. De kans dat hij het zal lusten is namelijk statistisch héél groot. Wees wel niet té gulzig met de prijs -hanteer 10 euro als redelijk plafond - want bij té dure wijnen voelt hij zich van nature schuldig, proeft het verschil niet eens of erger nog: hij gaat ze een generatielang in de kelder bewaren tot ze in de azijnhemel liggen. En u deze zure rommel helaas binnen 20 jaar moet opdrinken.

Tip 4: Vader is een SPORTFREAK

In zijn garage staan gegarandeerd 1 à 2 koersfietsen of BMX’en waarvan we het prijskaartje liever niet verraden. Hij voetbalt, skiet, zwemt, basket, fietst minstens 100 km per week (én 5 cafés per tour) met de vrienden en beschouwt De Mont Ventoux als het paradijs. Hij traint al eeuwen voor een triatlon, halve/hele marathon of desnoods een stedelijke 10 miles, koopt om de 6 maanden de nieuwste sportschoenen annex outfit. Let angstvallig op de toename van zijn buikje. Lag de voorbije weken nachtenlang wakker van de komkommercrisis en EHEC-uitbraak, want voelde zich trouwens verdacht onrustig in de darmen en vooral het hoofd. Twijfelt er nu sterk aan of hij voortaan wel 100% vegetarisch gaat eten. Droomt van een haarinplanting na zijn 50ste én van een nageslacht dat ofwel bij FC Barcelona speelt, ofwel een tweede Kim Clijsters wordt. Stijg meteen op deze vaderlijke hitparade door hem biologische, organische of biodynamische wijnen voor te stellen die nu uit alle werelddelen op onze markt belanden. Houdt hij van schuimwijn, koop dan een kistje Pet’Nat, natuurlijk sprankelende wijnen uit Frankrijk die je met niets kan vergelijken. Denk als alternatief aan de Carbon neutral-exemplaren uit Australië, flessen waarbij de wijnmaker alle CO2-uitstoot tijdens het productieproces en transport ecologisch compenseert. Of selecteer een aantal low alcohol-wijnen, nieuwe producten met amper 9 à 9,5% per fles. Kan hij meteen zo weer de racefiets op zonder schuldgevoel.