Zes tips om af en toe eens minder vlees te eten

Zes tips om af en toe eens minder vlees te eten
woensdag, 12 februari, 2014 - 09:58
vegetarisch

Donderdag Veggiedag

Alle begin is moeilijk en daarom is het belangrijk om klein te beginnen. Eén vegetarische dag per week is uitstekend om het aanbod van vegetarische producten en deze nieuwe manier van koken te leren kennen. Onze lijst met vegetarisch lekkers, is hierbij een prima inspiratiebron! Hou je dit vol, dan kan één omgekeerde week per maand een nieuwe uitdaging zijn: zes dagen veggie, één dag vlees. Succes!

Klik en bekijk alle veggie recepten.

Verandering van spijs doet eten

Herinner je je nog hoe lekker je het eten op reis vond? Heerlijk ontspannen proefde je voor het eerst een heel nieuw smaakpalet. Zalig! Maar evengoed smaakte die hartige Vlaamse kost je, eens je terug thuis was. Wel, dat komt omdat verandering van spijs doet eten! Kook eens linzen in de plaats van erwtjes, bulgur in de plaats van een patatje en een eitje in de plaats van spekjes. Voor je het weet heb je een verrassende maaltijdsoep, zonder vlees!

Recept: Maaltijdsoep van linzen

Dag dier!

Vraag jezelf geregeld af welk dier je aan het eten bent. Belangrijk is ook dat je je kinderen vertelt welk dier in hun bord ligt. De rechtstreekse herkenning van varken, schaap of koe zet mensen immers aan om minder vlees te eten. Voor de durvers onder jullie: neem je kinderen en hun knisperdierenboekje mee naar de kinderboerderij én daarna naar de supermarkt. De levende dieren zijn een pak boeiender, niet?

Lees het etiket

Bij elk voedingsproduct is het belangrijk om de ingrediëntenlijst eens te overlopen, bij vlees of bewerkte producten dus ook. Mijn regel is: als ik drie dingen uit de opsomming niet ken, laat ik het liggen, of ik informeer me erover. Een handige website voor de opsporing van additieven – de E-nummers – vind je hier.

Wees lief voor je gezondheid

De gemiddelde Belg eet 60% meer vlees dan de dagelijks aanbevolen wordt. We blijken vooral kampioenen te zijn in het verorberen van rood vlees en in het aantasten van onze gezondheid daarmee. Hoge consumptie van dierlijke producten verhoogt immers het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, zwaarlijvigheid en zelfs kanker. Wat minder vlees, kan dus zeker geen kwaad. 

Kwantiteit boven kwaliteit

Na WOII werd vlees eten een teken van welvaart. Ondertussen is vlees geëvolueerd van een delicatesse op zondag naar dagelijkse kost. Om aan die veel te grote vraag te kunnen voldoen, is de vleesbranche een industrie geworden waarin kwantiteit belangrijker is dan kwaliteit. Dieren worden opgesloten in kleine ruimtes en worden al lang niet meer natuurlijk maar wel kunstmatig bevrucht om zich voort te planten. Paul McCartney zei ooit: ‘Als slachthuizen glazen muren hadden, zou iedereen vegetariër zijn’.