Zot van de Noordzee: een schatkamer vol lekkers

Zot van de Noordzee: een schatkamer vol lekkers
woensdag, 4 oktober, 2017 - 10:14

Wist je dat de Noordzee één van de meest gezonde zeeën op aarde is? En dat tong, pladijs en haring onze gezondste vissen zijn? 

Wist je dat er minstens 220 soorten vis, schaal - en schelpdieren in de Noordzee leven? Belgische vissers concentreren zich maar op een dertigtal commercieel interessante soorten zoals tarbot, kabeljauw, tong, pladijs. en garnalen. Maar ook de bijvangst heeft heel wat bijzonders te bieden. Denk  maar aan steenbolk, zeeduivel of hondshaai. 

Bakken, sauteren, smoren, stoven, pocheren, stomen, braden, marineren, grillen, roken, fituren of wokken? Alles kan met vis! 

Licht, elegant, voedzaam en gezond. Onze Noordzeevis is het allemaal. Magere vis is goed voor onze lijn, vette vis is goed voor ons hart. De omega 3 vetzuren beschermen ons ook nog tegen allerlei ziektes én je zou er slimmer van worden. Noordzeevis bevat ook bron van vitaminen, mineralen en eiwitten die ons optimaal in gezond houden. Superfood van bij ons! 

1. Rode poon met ratte-aardappel 

Het recept vind je hier. 

2. Pieterman met bleekselderij 

 Het recept vind je hier. 

 

 Het recept vind je hier. 

Tip: verse vis herken je aan de geur van de zee, glanzend vel en heldere, bolle ogen. Hoe roder de kieuwen, hoe verser de vis. Je kan ook een keer knijpen in de vis: voelt die stevig aan en neemt die onmiddellijjk terug zijn vorm aan als je loslaat, dan kan je garanderen dat de vis extra vers is. 

De pionier in foodtruckland, Jean sur Mer neemt je in zijn boek 'Zot van de Noordzee' mee op reis. Maar liefst 52 visrecepten waarin 26 verschillende vissen aan bod komen op het ritme van de seizoenen. Hij wordt hierin bijgestaan door gerenommeerde chefs zoals ondermeer  Johan Segers ('t Fornuis), Syrco Bakker (Pure C) en MIchaël Vrijmoed (Vrijmoed). De bijzonder mooie fotografie werd verzorgd door Kris Vlegels.