Hallo, tegenwoordig zijn er heel lekkere recepten. Gemakkelijke en moeilijke .. maar wij hebben dit jaar kerstfeest voor ons thuis met 11 mensen. En aangezien alles tegenwoordig retro, en vintage is hadden wij eens graag een super oude kerstmenu of zoiets als een grootmoeders menue , vintage menu... 50-60 menu rocka billy menu of iets dergelijks, en daarbij denken we aan een ouderwetse soep, of dessesrt als vla, of rijstpap of voorgerecht een garnaalcoctail, maar ik weet niet of dit oud,genoeg is, en dan nog hebben we enkele vragen over de hapjes bij de drank, hoofdgerecht, enz enz ... hoe kunnen wij zoiets verwezelijken, welke gerechten zijn dan toch nog feestelijk en hoe te maken ? kan je ons helpen, met wat voorbeelden, en de daarbij uitgeschreven gerechten. Onze kinderen kunnen cullinair koken, wij houden het liever iets simpeler ... Wat denkt U zou dit lukken... een echt ouderwets kerst of oudejaarsmenu. Het enige wat we niet willen is kalkoen !! vriendelijke groetjes

Forums: 

Beste,
Bij ons thuis vroeger ( 50 jaar geleden) ; Ossestaartsoep- koninginnehapje-
rrosbief met groentenkrans( wortelen en erwten-boontjes-bloemkool) en
handgemaakte kroketten....hierbij een lekkere bruine saus!! (voor de lijn hè)
En voor dessert een koffie met kerststronk!
Voor de apérief-hapjes zou ik het maar zuinig houden....daar was vroeger
zo geen sprake van. Je kan altijd toastjes maken met paté, stukje haring,
stukje hur, ....enz....
Ik maak dit menu nogal eens voor de kinderen (36 & 40 )en ze vinden dit
super lekker....ook ons kleindochtertje van 5.

groetjes
rita

Google op "gerechten op grootmoeders wijze" of "gerechten op wijze van de jagersvrouw" Dan komen de ideeën vanzelf. Minestrone soep op oma's wijze! Konijn van de jagersvrouw, Stoofperen, ouderwets wild stoofpotje en ga maar door! Water loopt je vanzelf in de mond ;) Maar denk ook aan vergeten groenten als warmoes, pastinaak, aardpeer en peterseliewortel! Ik wil die gebruiken in mijn gerechten maar, ben er nog niet uit waar ik warmoes of peterseliewortel kopen kan!

Hangop is een heel ouderwets dessert maar, oh zo heerlijk!

warmoes: koop ik gewoon aan het biokraam op de markt
peterseliewortel: Delhaize al geprobeerd?

Micheline

 

bedankt voor jouw vraag! Bekijk zeker eens http://koken.vtm.be/recepten/gelegenheden/kerstmis en http://koken.vtm.be/recepten/specials/vlaamse-klassiekers. Je vindt er verschillende recepten gaande van een lekker gehaktbrood over vol-au-vent tot tomatensoep met balletjes.

En vergeet niet, met Kerstmis zijn de sfeer en gezelligheid alles wat telt!

Veel succes en smakelijke groeten

VTM Koken