cuberdons

Een cuberdon, vaak ook bekend als "neuzeke" , "tsoepke" of "topneus", is een kegelvormig Belgisch snoepgoed dat veel wegheeft van een neus. In het Belgisch Frans is dit snoepgoed ook bekend als "chapeau de curé" (pastoorshoed). Vaak heeft het snoep een rood-roze of paarsachtige kleur.

De buitenzijde is hard maar heeft een gelatineuze inhoud. De cuberdon heeft echter een beperkte houdbaarheid, namelijk 3 weken. Na deze periode begint de binnenkant te versuikeren. Door deze beperkte houdbaarheid wordt de cuberdon niet geëxporteerd en is dus enkel te verkrijgen in België.

De cuberdons zijn kegelvormig, middelgroot, en kenmerken zich door een donkerpaarse violetachtige kleur. In grote ketels wordt de suikermassa gekookt, de overige ingrediënten zoals Arabische gom, een natuurlijk product, en frambozenaroma worden toegevoegd. Hiermee vult men de kegelvormpjes in zetmeel geduwd en ten slotte worden de neusjes gebakken zodat ze een dun korstje krijgen.

De klassieke "neuzekes" hebben het aroma van een framboos. Sinds kort bestaan er voor dit snoepgoed ook meer dan 25 nieuwe smaken en kleuren zoals aardbeien, kersen, citroen, banaan, ananas, kokosnoot, bergamot, vanille, ananas, cola, kaneel, meloen, sinaasappel, mandarijn, perzik, appel, peer, kiwi, pepermunt, viooltjes, bosbessen, lavendel, anijs enz.

Sinds een tiental jaar behoort de smaak van de klassieke cuberdon tot de smaken die worden gebruikt in de oenologie om smaakseigenschapppen van wijn te beschrijven. Cuberdons worden door VLAM erkend als streekproduct.

Deze paarsrode neusjes eet je best zo vers mogelijk, zoniet versuikert de stroperige massa binnenin. 

Recepten