lavas

Lavas is een kruidachtige plant met een selderijachtige smaak. De plant is afkomstig uit Zuid-Europa. Lavas werd vroeger door de Romeinen verspreid tijdens hun veroveringstochten doorheen Europa. Ondertussen is de plant te vinden in heel Europa en Noord-Amerika.

Wie het kruid zelf wil kweken, moet weten dat de plant hoger dan 1,2 meter kan worden. Lavas vraagt om veel water en heeft een heel voedzame grond nodig om te kunnen groeien. De stengels van de plant zijn hol en de bladeren groot. De bladeren kan je vanaf de lente tot de herfst oogsten. Wanneer je de plant niet zelf kan kweken wegens plaatsgebrek, vind je hem ook in de winkel. Je koopt lavas best vers. Je kan de blaadjes eventueel wel invriezen om ze later te gebruiken.

In de keuken zijn zowel de bladeren als de zaden bruikbaar. Door de selderijachtige smaak zijn de bladeren ideaal om te gebruiken in salades, soepen, sauzen en stoofpotjes. De zaadjes dienen als smaakmaker voor brood. Lavas wordt ook als smaakversterker gebruikt. Daarnaast zou het kruid een verlichtende werking hebben op spijsverteringsproblemen, werkt ontsmettend voor de urinewegen en geneest blaasontstekingen. Verder zuivert het de huid, je kan een afkooksel van de plant bij in je bad gieten. Het gebruik van lavas tijdens de zwangerschap wordt door sommigen afgeraden.

Lavas heeft verschillende namen. Maggikruid, lubbestok, bergselder, Franse selder, leverstok en processieplant zijn maar enkele pseudoniemen.

Recepten