lychee

De lychee of Chinese aardbei (want oorspronkelijk uit China afkomstig) is een ronde of ovaalvormige vrucht van 3 tot 5 cm doorsnede, met een opvallende rode schil. Deze voelt enigszins leerachtig aan en licht gebobbeld. Het vruchtvlees, de zaadmantel is glazig wit, van stevige structuur, en in het midden bevindt zich een langwerpige bruine pit. De vrucht is sappig (kruidig)zoet van smaak, te vergelijken met de muskaatdruif, en 'kraakt' enigszins bij het kauwen.

Lychee's verkleuren tijdens het rijpingsproces van rozerood naar roodbruin. Ze worden rijp geplukt en kunnen direct gegeten worden. De lychee kan het beste koel bewaard worden in de fruitlade van de koelkast (max. 1 week houdbaar). De harde schil van de lychee breekt onder de druk van een vinger en/of nagel en kan vervolgens van het vruchtvlees verwijderd worden.

Deze vrucht is verwant aan de ramboetan (minder sappig en zoet, steviger). Lychee smaakt zoet en kruidige. Het vruchtvlees is het lekkerst vers, eventueel besprenkeld met likeur en is heerlijk bij ijs en slagroom.

Je eet ze het beste op kamertemperatuur. De pel eraf en de pit verwijderen, en klaar is het vruchtje voor consuptie. 

Recepten