miso

miso

Miso is een dik zouterig papje, typerend voor de Japanse kookkunst. Japanners beginnen de dag zelfs met een kom misosoep en daarnaast verwerken ze het in veel verschillende voedingsmiddelen. Miso wordt gebruikt om sauzen, marinades, dressings en soepen op smaak te brengen.

Miso wordt gemaakt van sojabonen en graan (zoals rijst) vermengd met zout en gist. Dat mengsel moet in vaten van ceder nog zo’n één tot drie jaar rijpen. Aan de basis van miso kan men allerlei andere ingrediënten toevoegen, waardoor er veel verschillende soorten bestaan met een andere textuur, kleur, smaak en aroma. Elke soort bevat wel heel veel zout.

De smaakmaker is heel belangrijk voor de Japanse cultuur. Miso is enorm moeilijk te maken, maar vrouwen moeten voor hun huwelijk hun kunnen bewijzen, door een misosoep te bereiden. Pas dan zouden ze een geschikte partner zijn. Verder wordt miso ook gezien als remedie tegen een slechte vertering, tabaksverslavingen, voedselallergieën, een lager libido en zelfs tegen kanker.

Bewaartip

Naargelang de soort miso kan je het enkele dagen tot enkele maanden bewaren.

Recepten