mortadella

Mortadella is Italiaanse worst, gemaakt van fijngemalen varkensvlees met stukjes gezouten vet spek en peperkorrels. Soms zitten er ook stukjes pistachenoot of olijven in. De worst wordt eerst gekookt en vervolgens licht gerookt. We kennen mortadella als een dikke roze worst. Die roze kleur komt door de toevoeging van salpeter. Mortadella is afkomstig uit Bologna. De Amerikaanse worst wordt ‘boloney’ genoemd, naar zijn oorsprong. Over die oorsprong is trouwens heel wat discussie. Eén mogelijke verklaring van de naam ‘mortadella’ zou zijn dat het een verwijzing is naar ‘mortella’ waarmee de worst gekruid wordt. Een andere optie is dat het afkomstig is van ‘mortaio’, Italiaans voor vijzel, waarmee het vlees werd fijngestampt. Wat met zekerheid gezegd kan worden is dat de worst al in 1376 bestond toen er een worstenmakersgilde werd opgericht in Bologna. Wie de worst “uitvond” is niet geweten. In heel de wereld worden er tal van varianten gemaakt van de mortadella. Onder een andere naam, weliswaar. Mortadella wordt vaak samen met andere soorten hammen en worsten geserveerd als antipasto. Uiteraard smaakt de worst ook lekker als beleg op een gewone boterham. Door de toevoeging van pekelzout, is de worst vijf dagen houdbaar in de koelkast.

Recepten