palmhart

Palmharten zijn jonge scheuten van bomen uit de palmenfamilie. Bovenaan de stam vind je de kroon van bladeren en op de top daarvan vind je een jonge scheut, het palmhart. Dat deze scheutensoort zo duur is, is niet zo vreemd, want voor het verkrijgen van 1 kilo palmharten moeten 1 tot 2 palmbomen die een leeftijd hebben van tien tot vijftien jaar worden gekapt. Vaak worden hiervoor bomen gebruikt die door natuurgeweld zijn geveld, maar dit is helaas lang niet altijd het geval; er zouden ook vitale bomen voor worden gekapt.

In ons land zijn palmharten vrijwel uitsluitend voorgekookt en ingeblikt te koop bij de supermarkt. De smaak van verse, witte palmharten is uiteraard aanzienlijk beter dan die van de ingeblikte exemplaren. Verse smaken uitgesproken nootachtig en zijn mals. De harten uit blik worden geconserveerd met zout. Als je dit eraf spoelt voor je ze gaat verwerken, dan krijg je tenminste weer iets van de oorspronkelijke smaak terug.

Recepten