roodbaars

Roodbaars is in de laatste jaren een belangrijke consumptievis geworden door zijn fijne smaak en stevige vlees.

Jonge roodbaars leeft in fjorden, baaien en algemeen in de kustzone. De volwassen dieren gaan verder de zee in, tussen 100-1.000 meter diepte, waar ze in groepjes bij elkaar leven. De vangsten worden in hoofdzaak door de IJslandse en Russische vloot gemaakt.

Ze voeden zich met diepzeegarnalen en haring en is daardoor een vette vis. Roodbaars is gemiddeld 30 tot 50 cm lang en kan tot 100 cm lengte uitgroeien. Deze vissoort is typisch Europees.

De rug en flanken zijn lichtrood, de buik is roze en de kieuwdeksels grijs. De roodbaars wordt maximaal 1 meter lang. De roodbaars behoort tot de schorpioenvissen en niet, zoals de naam laat vermoeden, tot de zeebaarzen.

Roodbaars heeft zeer vast en smakelijk wit visvlees en komt gebakken goed tot zijn recht. Roodbaars wordt meestal gefileerd te koop aangeboden.

Recepten