wagyu vlees

wagyu vlees

Wagyu is een runderras , bekend door het zeer exclusieve en smaakvolle rundvlees. Wagyu staat voor “Japanse koe”. Japan is van oorsprong nochtans vegetarisch. De consumptie van vlees was, om religieuze redenen, verboden. Koeien waren trekdieren voor op de rijstvelden. Daar zijn ze ideaal voor, omdat ze hun voeding snel kunnen omzetten in energie. Daardoor bestaat het vlees van de wagyu uit onverzadigde vetten die het vlees mals maken en zijn unieke smaak geven. Oorspronkelijk was het eten van vlees een elitaire gewoonte, consumptie van de wagyu was enkel voorbehouden voor de keizer. De runderen leefden misschien maar een kort, maar wel een verwend leven. De dieren kregen massages en kregen enkel het beste voer en zelfs het beste bier. De gewoonte van vlees eten werd verspreid door de soldaten. Na een oorlog mochten ze gaan eten aan het keizerlijke hof en na een tijd namen ze hun eetgewoonten mee naar de dorpen. Daarmee beïnvloedden ze de Japanse keuken. Sinds enkele jaren is het vlees ook buiten Japan te krijgen. Export van het wagyu vlees is nog steeds verboden, maar er duiken in Europa meer en meer kwekerijen op. De verschillende soorten wagyu moeten gelabeld zijn. Wagyu wordt de kaviaar van het rundvlees genoemd. Dat laat zich ook voelen in de prijs van het vlees. Voor entrecote van zo’n 400 gram betaal je al gauw 89 euro. Voor een ossehaas bone-in van 3 kg zelfs meer als 900 euro. Door import en export is het vlees bijna het hele jaar door te verkrijgen.

Recepten