wulk

Wulken, of wulloks, zijn kleine eetbare zeeslakken. De naam betekent eigenlijk 'de gewondene', ofwel 'met windingen'. Wulken komen zowat overal ter wereld voor, ook in de Noordzee, waar ze als bijvangst gevist worden.

Ze worden zowel voorgekookt als vers verkocht. Voorgekookte mag je enkel lichtjes opwarmen. Verse wulken moet je op voorhand grondig kuisen door ze goed te spoelen en vervolgens een tijdje te weken in koud zout water. Dan komt het zand eruit. Vervolgens kook je ze gaar in een groentebouillon. Afhankelijk van de grootte 15 tot 30 minuten. Laat ze dan afkoelen in de bouillon. De wulken moeten nog lekker mals zijn.

Wulken hebben sappig vlees en een zilte smaak. Onderaan het vlees zit een hoornig dekseltje dat je er gemakkelijk kan aftrekken als ze gaar zijn. Wulken zijn het lekkerst met een eenvoudig sneetje brood en zelfgemaakte mayonaise. Je kan het vlees gemakkelijk uit het huisje halen met een kreeftenvork of een tandenstoker.

Recepten