Plateau de fruits de mer met krab, oesters en garnalen

Ingrediënten

voor de court-bouillon

voor het oesterbrood

 • 4 sneetjes wit brood
 • 4 sneetjes bruin brood
 • boter (op kamertemperatuur)
 • peper
 • zout

voor de vingerkommetjes

 • 4 schijfjes citroen
 • lauw water
 • 2 roosjes

Een schotel met zeevruchten zoals oesters, kreeft, krab en garnalen, ook wel een 'plateau de fruits de mer' is een heerlijk feestmaal. Sofie en Bart maken het. Ze gebruiken geen kreeft, maar krab. Je kan natuurlijk zelf variëren in wat je op de schotel legt. Heb je geen schotel met meerdere verdiepingen, zoals Sofie? Gebruik dan gewoon een grote platte schotel. 

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Frans
Hoofdgerecht

Bereiding

 1. Maak eerst de court-bouillon. Was de wortel en de selder. Schil de wortel. Pel de sjalot. Snij de sjalot, wortel en selder in stukjes. 

 2. Vul een kookpot met water. Voeg de groenten en twee eetlepels zout toe en breng aan de kook. Voeg ook wat takjes tijm, wijn, een blaadje laurier en zwarte peper toe.

 3. Breng in een andere pot water aan de kook. Blancheer of dompel het zeewier kort onder in het kokend water. Verfris dadelijk in koud water. Zo wordt het mooi groen.  

 4. Maak het oesterbrood. Smeer het brood in met de boter. Kruid met peper en zout. Leg een sneetje wit brood op een sneetje bruin brood. Snij de korstjes van het brood en snij in driehoekjes. Leg op een schaaltje.

 5. Maak de vingerkommetjes voor het verfrissen van de handen tijdens het eten. Snij een citroen in schijfjes. Pluk wat blaadjes van een roos. Leg in een kommetje. Vul  met lauw water.

 6. Maak zelf mayonaise (recept) of cocktailsaus (Dit is 4 el mayonaise mengen met wat 1 mespunt cayennepeper, 1 tl whisky, 1 el ketchup, 1 tl tomatenpuree, peper en zout). Doe in een potje. 

 7. Snij de citroen in twee. 

 8. Draai twee kurken in aluminiumfolie. Stop er wat spelden in. Gebruik de spelden om het vruchtvlees uit de schelpen te halen tijdens het eten.

 9. Haal de groenten uit de bouillon. 

 10. Gebruik je een verse krab? Kook die krab dan acht minuten in de bouillon. Laat in de bouillon afkoelen.   

 11. Kook de langoustines in drie minuten gaar in de bouillon. Haal ze uit de kom en leg opzij. 

 12. Kook de wulken 15 minuten in de bouillon.  

 13. Leg het ijs in de schaal. Versier met het groene zeewier. Leg er de kurk bij. 

 14. Leg de garnalen in een kommetje op het ijs. 

 15. Snij de oesters open. Hoe? Om te openen, leg de oester op een handdoek in je ene hand (zorg dat je hand helemaal bedekt is met de handdoek), en in het andere hand hou je het oestermes vast. Duw het mes in de sluitspier van de oester, wrik open en snij de oesters verder open. (Zie de video: 'hoe open ik een oester?')

 16. Leg ze op de plateau.

 17. Haal de wulken uit de bouillon en laat afkoelen. 

 18. Open de palourdes en leg ze bij op het ijs. Je kan ze ook drie tellen in de bouillon laten koken om daarna te openen. 

 19. Trek de scharen van de krab. Breek ze al wat open met een mes.  

 20. Snij de krab voorzichtig in twee. Verwijder de maag. 

 21. Leg de stukken krab met de langoustines en de wulken op de plateau. Serveer met de vingerkommetjes en het brood.

0
Nog geen stemmen