Hopscheuten, hop: het verhaal achter het West-Vlaamse witte goud

vrijdag, 27 februari, 2015 - 10:06

Het was nog vroeg toen we stopten aan de kerk van Proven, een klein dorp in de uithoek van het land. Onder de kerktoren ligt al decennialang de boerderij ’t Hoppecruyt“Hier droogt uw Poperings hommelbier”  hangt hoog tegen het dak van de schuur. Voor de hopbellen zijn we hier niet, wel voor wat in de grond zit: de scheuten

 

 

De koeien kijken ons maar wat vreemd aan, wanneer we het lichtjes bevroren erf over steken. Benedikte, de vrouw des huizes toont ons een oude varkensstal van vier bij vier meter. Hier in de grond zitten de eerste scheuten. Het is echter nog vroeg op het seizoen. Deze kleine witte lekkernijen kennen namelijk hun hoogtepunt ongeveer vanaf Valentijn tot eind maart. Ze zijn al iets vroeger beschikbaar, maar dit zijn scheuten uit een serre of een dergelijke stal. Voor de scheuten uit volle grond was het toen, begin februari, nog even wachten.

 

 

Benedikte toont ons een wortel. Hier en daar zit een wit scheutje.

‘Is dit het dat maar?'

Inderdaad, dit zijn de scheutjes, waarvoor we gekomen zijn. Ze worden van de wortel gesneden, voorzichtig gewassen en gespoeld en moeten de dag zelf nog verwerkt worden. Van de volledige varkensstal heeft ze hoogstens een kilo of vier. De scheuten zijn ook erg gevoelig aan ziektes. De beperking in het tijd, het arbeidsintensieve karakter en het snel verwerken verklaart dan ook de erg hoge prijs. Lees: 80 à 150 euro per kilo. Met 50 à 100 gram heb je al snel genoeg, maar toch...de naam witte goud is hier wel op zijn plaats..

 

 

Na deze rondleiding toont chef Kris Pollentier van hotel Manoir Ogygia ons hoe je de hopscheuten bereidt. De smaak van een verse scheut is fris en pittig, tussen een sojascheut en verse boontjes. De mogelijkheden van bereiding zijn veelzijdig. Je kan ze frituren, pocheren of stomen. Hou het echter simpel. Deze lekkernijen verwachten niet veel meer dan wat goede boter en een eitje.

Wil je zelf aan de slag gaan? Probeer één van deze recepten

 

 

Waar kan je ze krijgen? Live bij de boeren natuurlijk en anders kun je het altijd bij een lokale groenteboer bestellen.

 

Meer info: