De allerlaatste kersttips: suikervrij de kerstdagen door

dinsdag, 23 december, 2014 - 16:26

Een “diabetici-proof” menu betekent niet “eventjes een aangepast dessertje en klaar”, elke gang verdient een beetje aandacht. Laat ons dan ook beginnen bij het aperitief.

Aperitief

Zoete cocktails en likeuren zijn alvast geen ideale starter. “Fruitsap” klinkt wel gezond, maar het bevat erg veel suikers en jaagt de bloedsuikerspiegel al meteen de hoogte in. Een glaasje alcohol kan best, maar dan dus liever wat champagne, schuimwijn of een ander alternatief met niet al te veel koolhydraten (sterke drank zoals jenever of whisky bevat geen koolhydraten).

Heel belangrijk om weten is dat alcohol een bloedsuikerverlagend effect heeft, dus voor mensen met diabetes is het aan te raden ook iets te eten bij het drinken, zodat de suikerdip kan worden opgevangen. Bij alcohol serveer je dus liefst een hapje, alleen wordt hier best ook niet overdreven met bladerdeegjes, toastjes en chips, vooral als er daarna nog enkele gangen aan tafel te gaan zijn.

Voorgerecht

Aan tafel dan.

Omdat diabetici hun koolhydraatinname binnen de perken moeten houden, starten we best met een licht voorgerecht. Met een soepje of een slaatje kan je niet missen, zolang de broodmand maar wat aan de kant blijft. Onze suggesties voor zo’n licht en smaakvol voorgerecht? Wat dacht u van een soepje van wild met bospaddenstoelen (recept) of een winterslaatje van fazant met mosterdvinaigrette (recept)?

 

 

Hoofdgerecht

Ook bij het hoofdgerecht trekken we de gezonde lijn door. Zowel vis als magere vleessoorten zoals kip, kalkoen of ook wild zijn allemaal uitstekende keuzes. Met de sauzen is het een beetje oppassen. Aangemaakte en ingedikte sauzen bevatten nogal wat verborgen koolhydraten en veel vet. Groentjes mogen natuurlijk à volonté. Alles in opdienschalen op tafel waaruit iedereen zelf kan opscheppen staat misschien niet zo feestelijk, maar het is het makkelijkst voor de portieberekening. Aardappeltjes kunnen op tal van manieren geserveerd worden: kroketjes (2 stuks = 1 KH-portie), puree (100g = 1 KH-portie), … Maar onze suggestie voor het hoofdgerecht is gevallen op eendenfilet met rood mosterdzaad en tijmrösti (recept).

Dessert

Voor het dessert tenslotte geldt “less is more”. Vers fruit met een bolletje suikervrij ijs (recept) bijvoorbeeld. Of als u van iets origineler houdt: een soepje van rode vruchten met stevia (recept), of nog: feuilleté met rode vruchten, basilicum en stevia (recept). U kunt natuurlijk in uw favoriete dessert de suiker vervangen door een zoetstof. (Probeer dit wel best al eens op voorhand uit want suiker is niet in elk recept zomaar vervangbaar.) Vermeld ook aan uw gasten als er minder suiker in het gerecht zit, zodat ze hun portie/insuline bolus kunnen aanpassen.

 

Tenslotte nog een kopje koffie of thee, waarbij wel een keertje een chocolaatje of koekje mag en dan zit het erop voor dit feestmaal. Smakelijk!