Glutenvrij bakken: 3 recepten getest en goedgekeurd!

Glutenvrij bakken: taarten en koekjes
zondag, 1 februari, 2015 - 16:27

Ik ben eerst aan de slag gegaan met de glutenvrije appeltaart. Als een recept reeds glutenvrij is dan durf ik al eens te experimenteren. Geen grote wijzigingen, maar hier heb ik van het originele recept de 2 el maïszetmeel weggelaten. Het resultaat is een heerlijke appeltaart!

Ingrediënten: 8 eiwitten, 350 g bloem, 300 g suiker, 300 g margarine, 4 appelen.

Bereiding:

  1. Doe de boter in een kom en meng de suiker erbij. Houd een klein beetje suiker opzij om het eiwit op te kloppen.
  2. Meng er een beetje vanillesuiker onder en roer er 4 eiwitten door met de garde. Voeg de bloem toe en roer alles goed tot één geheel.
  3. Klop de 4 andere eiwitten samen met het restje suiker stijf. Meng de opgeklopte eiwitten onder het deeg.
  4. Schil 2 appelen en snijd ze in fijne stukjes en meng ze onder het deeg.
  5. Beboter en bebloem de taartvorm en stort het deeg in de vorm. Snijd de andere twee appelen met schil in fijne schijfjes en versier de taart ermee.
  6. Bak in een oven van 170 graden gedurende 40 à 50 minuten.

 

Na het maken van de appeltaart heb je natuurlijk 8 eigelen over. Wat doe je daar mee? Wie over een ijsmachine beschikt kan voor een extraatje zorgen voor bij de appeltaart. Hier vind je het recept van vanille-ijs.

De ingrediënten tonen aan dat je de meeste basisdingen wel in huis hebt: 1 vanillestokje, 1 l volle melk, 8 eigelen, 250 gram suiker.

 

Glutenvrije koekjes van amandel en chocolade is het originele recept dat je terug kan vinden. Ik heb er glutenvrije koekjes van kokos en chocolade van gemaakt en ze waren zeer te smaken. 320 g amandelpoeder heb ik vervangen door 120 g kokospoeder, maar de rest van de verhoudingen heb ik behouden. 

Ingrediënten: 120 g kokospoeder, 128 gr chocolade, ¼ th lepel zout, ¼ th lepel natriumbicarbonaat (baking soda), 10 el boter, 1 el vanille-extract, 3 el ahornsiroop.

Wat de chocolade betreft heb ik mijn laatste restjes sinterklaaschocolade gebruikt, met Pasen in het vooruitzicht moet ik er natuurlijk voor zorgen dat de kast leeg is, klaar voor een nieuwe lading.

Bereiding:

  1. Meng het kokospoeder samen met het zout, het natriumbicarbonaat en de schilfers van pure chocolade. 
  2. Smelt de boter en meng deze met de ahornsiroop en het vanille-extract. 
  3. Meng het droge met het natte beslag en laat dit 20 minuten rusten.
  4. Bak vervolgens gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden.

Tot slot wil ik met jullie nog het recept van glutenvrije chocoladetaart met steranijs delen. Je zal wel zien dat Piet de taartbodem helemaal zelf maakt. In het bijhorende videofragment vertelt hij dat je xanthaangom en guargom in de biowinkel kan terugvinden. Ik heb wat winkels afgebeld, maar nergens was het hier in de streek te verkrijgen. Ik greep dan maar terug naar ‚millefoglie’ van het merk Shär en werkte deze met een deegrol bij om de bodem in mijn taartvorm te doen passen. Wie wel toch zelf de taartbodem wil maken kan het recept via bovenstaande link terugvinden.

Ingrediënten voor de vulling: 80 g suiker, 200 g chocolade (minimum 53% cacaogehalte), 2 steranijs, 125 ml soya melk, 250 ml soya room, 1 ei

Ik heb de 80 g suiker gewijzigd naar 40 g stevia. Als je stevia gebruikt mag je namelijk de hoeveelheid suiker in het recept vervangen door de helft stevia. Taart blijft taart natuurlijk, maar het smaakt even lekker en het lijkt me toch een tikkeltje gezonder.

Bereiding: 

  1. Laat de melk en room samen met de steranijs en even zachtjes doorkoken. Giet de kokende melk op de chocolade en suiker en meng goed tot de chocolade gesmolten is.
  2. Meng er vervolgens het ei onder. 
  3. Giet dit voorzichtig in de voorgebakken taartbodem en bak de taart af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende ongeveer 20 minuten tot de inhoud vast is.
  4. Laat afkoelen en dien op met rode vruchten en een snufje cacaopoeder.

 

Laat het smaken!