Glutenvrij en hartig: wat met quiche en pizza?

Glutenvrij en hartig: wat met quiche en pizza?
vrijdag, 10 oktober, 2014 - 16:25

Speciaal voor jullie heb ik zowel de quiche als de pizza uitgeprobeerd.

1. Quiche

Vooral bij de quiche hoef je echt geen bergen te verzetten om deze glutenvrij op tafel te toveren. Ik koos voor de groentenquiche van Piet Huysentruyt. Pas op, dit recept is dan weer niet lactosevrij. Om aan de slag te kunnen hebben we natuurlijk glutenvrij bladerdeeg nodig. In mijn buurt wordt dit wel al vaker verkocht in de gewone supermarkt, maar het gaat altijd om vellen die kleiner zijn dan mijn bakvorm. Om dit op te lossen haal je de deegrol van onder het stof en kan je het vel bijwerken tot het wel in je vorm past. De ingrediënten moeten verder zelfs gewoon niet aangepast worden. Aan de slag gaan met veel groenten heeft als grote voordeel dat ze allemaal glutenvrij zijn.

Wat hebben we nodig? 1/2 rode, gele en groene paprika, 1/2 ajuin, 1/2 courgette, 4 champignons, 1 handvol bladspinazie, 1 teentje look, 1dl room, 1dl kruidenkaas, 2 eieren, 1 eigeel, geraspte kaas en 1 vel bladerdeeg. Wat het bladerdeeg betreft koos ik voor ‚millefoglie’ van het merk Shär.

Wat de bereiding betreft volgen we dezelfde lijn van het originele recept. Ook voor ons is het belangrijk dat je de groenten er niet te nat in legt. Piet bakt het deeg dan weer 20 minuten voor op 180°, de millefoglie van Shär mocht er al uit na 10 minuten. Ook als de quiche uiteindelijk in de oven mag doen we 10 minuten van de voorgeschreven tijd af. Na 20 min in een oven van 180 graden is onze quiche klaar om opgegeten te worden.

 

2. Pizza

Pizza staat hier geregeld op het menu, maar nooit met zelfgemaakte bodem. Mijn moeder heeft het vroeger wel nog geprobeerd, op zoek naar een goed recept omdat ze persé wou dat ik ook een ‚gewone’ pizza had. Het kwam er altijd op neer dat ze na veel werk te horen kreeg, dat ik het toch gewoon lekkerder vond met mijn glutenvrij brood als bodem. Ook nu ik al een tijd op eigen benen sta, blijf ik zweren bij twee sneden brood als pizzabodem. Tijd voor iets nieuws en ik gebruik de zoekfunctie op VTM Koken om een goed recept te vinden.

Uiteindelijk hou ik twee recepten over, eentje terug van Piet met enkel het recept voor pizzadeeg en een volledig pizzarecept van Sofie Dumont. Ik wou beide uitproberen omdat ik er - shame on me - nogal van overtuigd was dat het één plakboel zou worden met uiteindelijk volledige mislukking. Zo’n vaart is het niet gelopen, al moet ik toegeven dat de grootste plakboel - het deeg van Piet - achteraf het lekkerste bleek te zijn. Beide recepten heb ik ook gehalveerd, gewoon omdat ik anders veel te veel pizza zou hebben.

Al beweren sommigen dat je nooit te veel pizza kan hebben, zo ziet de ingrediëntenlijst van Pizzadeeg door Piet Huysentruyt eruit met mijn halveringen: 10 gram verse gist, 225 ml water, snuifje zout, 415 gram glutenvrije bloem en 2,5 eetlepels olijfolie. Met deze ingrediënten bekom je één mooie ronde pizzabodem. Zoals eerder aangegeven is het bij het kneden en uitrollen eerder een plakboel, maar als eindresultaat is deze bodem lekker krokant en luchtig. De plakboel op voorhand neem ik er de volgende keer graag weer bij.

 

Dan was er nog de pizza van Sofie Dumont, er staan enkele soorten pizza op de site, maar ik koos voor Pizza quattro stagioni. Deze kan je helemaal lactosevrij gaan afwerken. Ook hier halveerde ik de ingrediënten voor het deeg, al heb ik wel 10 gram extra aan de glutenvrije bloem toegevoegd. Zo bekwam ik een betere structuur om mee te werken: 210 gr glutenvrij bloem, 100 ml water, 18 g verse gist, 1tl zout en snuifje suiker. Het deeg was gemakkelijk kneedbaar, maar het eindresultaat was minder lekker. De bodem was te zacht en minder luchtig. Mijn voorkeur gaat dus uit naar het recept van Piet - sorry Sofie - om in het vervolg glutenvrij pizzadeeg mee te maken.

Wat het beleg betreft volgde ik verder het recept van Sofie. Zonder te halveren had ik genoeg beleg voor op beide pizza’s: 4 el tomatenpassata, 120 g gekookte ham, 120 g champignons, 2 tomaten, 1 ui, 1/2 groene paprika, 1/2 gele paprika, enkele olijven, 100 g artisjokken, 200 g mozzarella, olijfolie, enkele blaadjes oregano, enkele blaadjes basilicum en parmezaan. Mensen die lactosevrij moeten eten en erg gevoelig zijn, moeten zeker de mozzarella en parmezaanse kaas weglaten en gaan beter op zoek naar lactosevrije kaas die ook steeds vaker te vinden is. Voor wie minder gevoelig is kan wel de parmezaanse kaas gaan gebruiken, deze bevat 0,15 gram lactose per 100 gram wat voor velen een te kleine waarde is om gewaar te zijn. Mozzarella bevat dan weer tot 2 gram lactose per 100 gram en laat je dus beter achterwege.

 

Opmerkingen of ervaringen? Laat zeker weten!

 

Smakelijk en veel bakplezier!