Glutenvrij koken: zo maak je een slaatje helemaal glutenvrij!

Glutenvrij koken: zo maak je een slaatje helemaal glutenvrij!
dinsdag, 7 juni, 2016 - 11:52

Voor wie glutenvrij moet eten zijn salades ook heel dankbaar, je hoeft niet met zoveel zaken rekening te houden om een van nature glutenvrije salade op tafel te zetten.

Eerst en vooral zijn er de salades waar je niets aan hoeft te veranderen. Je kan er heel wat terugvinden online en in kookboeken.

Hier enkele voorbeelden:

 

In bovenstaande recepten komen noten - pecannoten - en pijnboompitten voor. Wie twijfelt: deze zijn beide glutenvrij. Sowieso hoef je geen schrik te hebben voor noten in je salade (of toch niet als je geen notenallergie naast coeliakie hebt), want noten zijn van nature glutenvrij. Wel moet je opletten voor de typische borrelnootjes omdat deze bewerkt werden met kruiden. Ook pijnboompitten krijgen groen licht wat gluten betreft.

 

 

 

Toch kunnen er hier en daar wat valkuilen zijn wat salades betreft. We sommen ze even op en bieden een alternatief:

Croutons

Heel vaak worden croutons aan salades toegevoegd. Op restaurant vraag je gewoon om deze weg te laten, maar thuis kan je zelf aan de slag met glutenvrij brood. De ‘uitleg’ - moeilijk is het niet - lees je bij dit recept voor ontbijtsalade.

Mosterd

Niet alle mosterds zijn glutenvrij. Het is een kwestie van ingrediënten lezen. Kies er eentje uit die wel glutenvrij is, denk aan de tip over de croutons en je kan ook deze Roquefortsalade met warme croutons en spekblokjes glutenvrij maken.

Bier

Voor deze salade geitenkaas heb je bier nodig. Ondertussen zijn er al heel wat glutenvrije bieren op de markt. Je kan ze vinden in de speciaalzaken en heel af en toe zelfs al in de gewone supermarkt. Mongozo is een bekend glutenvrij bier, maar ook Brunehaut en Estrella Damm.

Sojasaus

Omdat sojasaus onder andere gemaakt wordt van geroosterde granen, is ze vaak niet glutenvrij. Toch kan je glutenvrije sojasaus terugvinden in de speciaalzaken. 

Pasta

 

Tot slot is vaak ook pasta een spelbreker wat salades betreft. Zeker als je een voorverpakte salade uit de supermarkt wenst te eten. Voorverpakte salade met glutenvrije pasta heb ik voorlopig nog nergens gevonden, dus gaan we thuis dan maar aan de slag met glutenvrije pasta en een goede bewaarpot om de salade in op te bergen en mee te nemen. Inspiratie kan je hier vinden.

 

 

Kortom, heel wat recepten om uit te proberen op warme zomerdagen, laat de zon nu maar komen.