Help, een vegetariër aan de feestdis!

maandag, 30 december, 2013 - 13:34
vegetarisch

 

1. Blijf kalm

Met een beetje geluk zit er in je menu al vegetarisch lekkers verscholen. Ik denk maar aan zongedroogde tomaatjes, olijven, kaaskroketjes en soep - met groentebouillon -  zijn al een eerste schot in de roos. Had je geen veggiesoep in gedachten? Dan snuister je maar eens in de soepenspecial.

 

Recept: Zuiderse cappuccino met parmezaankoekjes

2. Vraag en vind

Aarzel niet om je oor te luister te leggen bij de vegetariër zelf. Vraag door, zeker als exotisch klinkende ingrediënten op je afgevuurd zouden worden. Wees vooral eerlijk als die welluidende namen je maar niets lijken. Ga dan niet zelf een kijkje nemen in onze A-Z ingrediëntenlijst, maar verwijs de veggie ernaar door. Vergeet vooral de Donderdag Veggiedag-pagina niet. Snuister er zelf eens in of vraag de kenner ter zake er receptjes naar zijn of haar hart uit te kiezen met het ‘Dit kan iedereen’ of ‘Beginner’ label. Dat maakt het voor beide partijen (s)makkelijk!

3. Hou het simpel

Feestelijke kookstress hou je tegen door iets klaar te maken dat binnen je kookkunsten ligt en niet al te veel extra moeite vraagt. Je aan de gerechten houden die je kent, kan zelfs met een veggie aan de feesttafel: je vervangt voor dat veggiebord het vlees door een vleesvervanger en that’s it. Lekker comfortabel voor jou én de veggie. Want die wil jou uiteindelijk niet opzadelen met meer werk. Zo simpel kan het zijn:

Recepten:

Hapje met rauwe ham, noten en paddenstoelen: laat de rauwe ham voor wat ze is en leg wat vegetarische salami of hespenworst - te koop in de grote supermarkten of in natuurwinkels - op dit veggievoorgerechtje. 

Vol-au-vent: vervang de kip en het gehakt door – gekruide - quornblokjes.     

Lamsfilet met chutney van zuiderse groenten: wissel het lammetje in voor een hartige seitanfilet.

4. Serveer en heers

Parmaham met meloen, sperziebonen in een spekjasje en soep met balletjes zijn not done voor een veggie. Serveer daarom de groenten en het fruit apart van het vlees of van de vis. Zo kan iedereen zijn buikje lekker rond én gezond eten. Waarom moeilijk als het ook makkelijk kan?  

5. Vermijd verboden vruchten

Gelatine is gemaakt van dierlijk beendermeel en ook kippen- of runderbouillon is een dierlijk voedingsmiddel. Hoewel de ene vegetariër al strikter is dan de andere in het eten van deze producten, speel je beter op veilig door ze te vermijden. Zit er toch een dierlijk ingrediënt in een gerecht dat je aan de veggie wil voorschotelen? Geen ramp, licht hem of haar er gewoon over in voor je serveert.

6. Veggie voor iedereen

Niet enkel vegetariërs eten veggie. Van het simpelste broodje met kaas tot de meest geraffineerde vegetarische maaltijd: vleeseters willen – terecht - altijd proeven. Veggie voor iedereen! #eindebetoog