Lekkers van het seizoen: koken met kokkels

donderdag, 29 januari, 2015 - 09:48

Mosselen, die hebben we al langer dan vandaag in onze armen gesloten maar kokkels worden door ons veel minder geconsumeerd. En dan te weten dat je deze perfect kunt combineren.  Als u ons vraagt een lans te breken voor de kokkels, een ware zilte zaligheid,  dan doen we dat met veel plezier.

In de zomermaanden durven we ons wel eens aan een gazpacho te wagen als we in een Spaanse bui zijn. Tijdens de winterperiode houden we het liever bij een kom dampende soep. Maar zelfs dan kan een koud soepje smaken mits een aangepaste garnituur. Neem deze koude bloemkoolsoep met kokkeltjes op in je menu en je gooit ongetwijfeld hoge ogen.

 

Comfortfood van bij ons, dat kan alleen maar hutsepot zijn. Aardappelen en kool vormen samen met een mooi stuk kabeljauw de basis van deze Zeeuwse stamppot, de gevarieerde garnituur maakt het eindresultaat tot een gerecht dat werkelijk om duimen en vingers bij af te likken is. Eentje die je moet proberen!

 

Risotto is tevens comfortfood van de bovenste plank maar vindt zijn oorsprong niet in België maar Italië. Wat niet wil zeggen dat we er ons niet aan mogen wagen. Blijkt dat onze mosseltjes, kokkels en grijze garnalen hand in hand gaan met Parmigiano en risottorijst dus dat zit wel snor. Het vraagt een zekere vorm van ‘vakmanschap’ maar deze risotto met zeevruchten is er eentje waarmee je hartjes kunt winnen.

 

 

Als we ons dan toch buiten de landsgrenzen bevinden, dan kunnen we ons evengoed wagen aan een Thaise salade met Zeeuwse kokkels en een crunch van pinda. Bij deze bereiding ligt de focus volledig op de mooi uitgebalanceerde smaak. Onze tip? Proef de marinade zorgvuldig en kruid bij waar je dit nodig acht.

 

 

Van een uitstapje naar het verre Thailand terug naar de prille basis. Vergis je niet, de mosselen en kokkels liggen met hun zilt gekruide jus aan de basis van dit prachtige gerecht met zeebaars een Noordzeeschelpjes. Voor een echte winterse feel vervang je de groene asperges en doperwten door een créme van aardpeer. Gouden combinatie zeggen wij u.

 

 

Misschien moet je de volgende keer dat er mosseltjes op het menu staan toch maar eens overwegen om aan de slag te gaan met kokkels. Minstens zo lekker, en je kunt er alle kanten mee uit. Smakelijk!