Zeeuwse stamppot

Ingrediënten

vis

stamppot

garnituur

mosterdjus

Gevorderde
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Stamppot  Schil de aardappel, snij in gelijke stukken en kook gaar in gezouten water. Voeg na 10 minuten de eieren in de schaal toe. Snij de spitskool in fijne reepjes, en stoof traag aan in wat gesmolten boter. Kruid goed met peper en zout. Snij de ui in fijne plakjes en snipper de look fijn. Stoof in een apart pannetje aan in wat boter.

  2. Giet de aardappelen en de eieren af. Pel de eieren, en stamp samen met de aardappelen. Voeg de gestoofde spitskool, look en ui toe, en meng goed onder mekaar samen met enkele klontjes gezouten boter, de room, fijngehakte peterselie en sushi-azijn. Breng op smaak met peper en zout rasp van limoen. Houd warm.

  3. Mosterdjus Snij de sjalotjes fijn en stoof aan in een klein beetje olie tesamen met de gesnipperde knoflook, champignons, wortel. Voeg de mosterd toe, flambeer met cognac en blus af met met de gevogelte bouillon en kalfsjus. Laat zachtjes inkoken. Zeef de saus, werk op met enkele klontjes koude boter vlak voor het serveren.

  4. Vis Doe de olijfolie in een kookpotje, en laat warm worden (tot ong. 60°C). Doe de kabeljauwfilet in de olie, en laat zachtjes garen, ongeveer 7 a 8 minuten. Haal uit de olie en laat even uitlekken op keukenpapier.  Kruid met fleur de sel, peper en sap van limoen. Houd warm.

  5. Garnituren Snijd de augurken en komkommer in lange, fijne balkjes. Kuis de wortelen (laat er een klein stukje groen aan), en kook of stoom beetgaar. Snij in stukjes van ongeveer 2 cm en stoof vlak voor het serveren nog kort even aan in wat boter. Bak de mosselen en kokkels in een hete pan met een scheutje olijfolie. Blus af met witte wijn, voeg klontje boter toe en sap van limoen. Breek de bovenste schelp van de mosselen af.

  6. Serveren Doe de stamppot in een mooie pot. Maak in het midden een kuiltje en doe hier de mosterdjus in en daar bovenop het stuk kabeljauw. Dresseer de mosselen, kokkels, wortels, komkommer en augurk rondom en werk af met verse (zilte) kruiden. Besprenkel alles met olijfolie.

4.5
Average: 4.5 (2 votes)