Let’s go nuts: alles over walnoten - deel 2

maandag, 3 oktober, 2016 - 07:54
vegetarisch

In de grote groene voortuin van één van de buren, pronkte een joekel van een treurwilg. Een knoert van een boom voor een klein meisje als ik toen was. Op zomerse zondagochtenden vleide ik me er stilletjes neer waarna ik zorgvuldig de inhoud van mijn knapzakje openstalde: een busje melk, witte boterhammen, chocopasta met hazelnoten en een stukje fruit. Ontbijten in stijl. Op warme nazomerse dagen zocht ik dan weer mijn toevlucht in het minibos achter dat goede burenhuis. Daar kreeg de rijkgevulde wal- of okkernotenboom het grootste deel van mijn aandacht. De harde noot kraakte nu eens gedwee, dan eens hardnekkig onder mijn stampende kindervoetje. De kunst bestond erin net hard genoeg te kraken, zodat de walnoot niet meer verpletterd werd. Mijn eerste bewuste evenwichtsoefening als kind.

Later ontdekte ik dat een okkernotenboom vanaf zijn 5de tot 8ste bestaansjaar vruchten begint te geven en dat hij dit onder de juiste omstandigheden zo’n 60 tot 100 jaar volhoudt! Het idee om samen oud te worden, leek me wel wat. Daarnaast had ik het geluk dat het exemplaar van de buren van het ras Broadview was. Dit is één van de betere rassen in ons land vanwege zijn hoge opbrengst van grote, smaakvolle noten en zijn goede resistentie tegen ziekten. Wunderbaum!

De natuur is gul, als je ervoor zorgt. En dus schonk de burenboom hen jaarlijks gemakkelijk zo’n 20 kg walnoten, tussen september en halfweg november. Ik huppelde er op geregelde tijdstippen voorbij en vulde mijn mandje gretig. Eens thuis was het dan smullen en/of drogen geblazen. Want een mandje vol, betekende ook de handen vol.

 

Basistip: Walnoten drogen en bewaren

A. Puur natuur

Leg de noten in hun schelp zo’n drie weken open op een goed geventileerde en droge plaats. Idealiter in de buurt van een hittebron , dat versnelt het drogingsproces. Als er schimmel ontstaat op één van de noten, is je droogplaats onvoldoende droog en/of geventileerd. In dit geval neem je best je toevlucht tot de oven.

B. De oven als hulpmiddel

Leg de noten in hun schelp open op een bakplaat en droog ze een viertal uur op 50°C in de oven. Laat ze na hun ovenbeurt geleidelijk aan afkoelen.

Klaar?

  • De noten zijn droog als je ze onder het schudden heen en weer hoort slaan in hun schelp.
  • Gedroogde noten bewaar je best op een koele, droge en donkere plaats.
  • Hou je meer van de smaak van verse walnoten? Kraak ze dan één voor één, hak lichtjes en bewaar ze in de diepvries.

 

Walnoten verwerken: recepten

1. Muesli: recept

Niets lekkerders dan zelfgemaakte muesli. Muesli in de oven gebakken, noem ik  cruesli: krokante muesli. Had ik het als kind geweten, dan zat het zeker in mijn ontbijtknapzakje!

 

2. Klassieke Waldorfsalade: recept

Deze oerklassieke salade ontleent haar naam aan het Waldorf-Astoria Hotel in New York. Daar werd ze voor het eerst geserveerd in 1893, mét stukjes walnoot!

 

 

3. Appel-pastinaaksoep met noten: recept

Op de pastinaak is het nog even wachten tot oktober. Dit smaakvol en hartverwarmend receptje is er dus eentje om nog heel even bij te houden voor je aan het proeven kan gaan.

 

4. Taartjes met spinazie en walnoten

Dit gerechtje is een all-time favorite voor als er volk over de vloer komt. Smeuïg én krokant!

 

Meer notentips: Lees deel 1