Let's go nuts: alles over noten - deel 1

maandag, 3 oktober, 2016 - 08:28
vegetarisch

Voedingsbommetje!

Vegetariërs die onvoldoende evenwichtig eten, kunnen te kampen krijgen met een tekort aan een aantal voedingsstoffen die voornamelijk in vlees aanwezig zijn.  Noten zijn een uitstekende voedingsbron om die tekorten gericht aan te pakken. Te weinig opname van calcium, eiwitten, ijzer, omega-3 vetzuren, vitamine B12 en zink zijn immers de meest gehoorde klachten bij veggies.

Om doelgericht te werk te kunnen gaan, is het zinvol de belangrijkste voedingseigenschappen van een aantal notensoort te kennen:

  • Calcium: hazel- en amandelnoot
  • Eiwitten: amandel-, pinda- en pistachenoot
  • Ijzer: pistachenoot (in combinatie met vitamine C-rijke voedingsmiddelen)
  • Omega 3-vetzuren: wal- en pecannoot
  • Vitamine B: hazel- en pistachenoot
  • Zink: pecannoot

 

Gezond

Noten hebben een cholesterolverlagend effect waardoor de kans op hart- en vaatziekten bij het regelmatig eten ervan aanzienlijk daalt. Wie een paar keer per week een handvol noten smult, loopt gemiddeld 30% minder kans een hartziekte te ontwikkelen. Deze goede eigenschappen hebben noten te danken aan de combinatie van hun uiterst gunstige vetsamenstelling en zijn rijk aan vezels en antioxidanten. De aanwezigheid van de – voor de hersenen - weldadige omega 3-vetzuren, maken noten vooral interessant voor vegetariërs die het niet op vis begrepen hebben.

Veelzijdig superfood

Noten kan je gemakkelijk in de keuken introduceren. Ze zijn rauw op hun best omdat zo de meeste voedingsstoffen intact blijven. Gebruik ze vooral met smaak en mate, want deze eiwit- en oliebronnen zijn helaas ook caloriebommetjes. Noten komen in zoveel soorten en smaken dat hun veelzijdigheid niet te overzien is. Je kan ze echt in allerlei gerechten kwijt: in de muesli als ontbijt, rauw als tussendoortje, geroosterd en/of gezouten als aperitiefhapje, hartig in pasta- en rijstsalades,  verwerkt in een spread als broodbeleg of heerlijk in een taart of op de pannenkoek. Superfood dus!

 

Recepten

Notenconfituur: recept

Een lekkere zoete walnotenconfituur voor op de boterham. Wees creatief en vervang de walnoten eens door een andere gedroogde notensoort of door een ongezouten notenmix.

 

 

Notenmelk: recept

Notenmelk is een goed alternatief voor onze goeie oude koemelk. Ideaal voor mensen met een koeallergie of voor wie gewoon eens een ander smaakje wil.

 

 

Tortelli di zucca con pistachi: recept

Een gerecht dat je inzet in de keuken beloont. Als je de smaak van deze tortelli geproefd hebt, raak je er beslist verzot op!Brocolli met hazelnoot: recept

Brocolli, hazelnoten en fetakaas…meer heb je in dit recept niet nodig om een smakelijke en voedzame salade op tafel te zetten. Je kan de hazelnoten altijd door iets anders vervangen.

 

Pizza’s met pecannoten en karamelsaus: recept

In een handomdraai heb je dit eenvoudig en niet te versmaden dessert op tafel getoverd. De combinatie van het ovenverse pizzadeeg, de krokant gebakken pecannoten en het sausje van karamel, is ronduit subliem!