Nomineer het lekkerste vegetarische kookboek van 2014!

maandag, 19 januari, 2015 - 02:00
vegetarisch

Welke van de opgegeven vijftien boeken aan de haal mag met de prijs voor dé lekkerste recepten? “Hartstikke moeilijk!”, hoor ik die Nederlandse vegetariërs al zeggen. Gelukkig is de Vegetariërsbond gul en mogen wij - Belgen - ook onze stem uit brengen. Ik twijfelde geen seconde over mijn favoriet: Fourplay; speelse vegetarische gerechten voor vier seizoenen van de culinair fotografe Marta Majewska, alias foodblogster Princess Misia.

Marta is van oorsprong Pools en vond na zowat de halve wereld te hebben rondgereisd haar plekje bij ons in Halle. Ze begon pas zelf te koken toen ze in haar jonge twintiger jaren in Nederland ging studeren. Ze pende voor het thuisfront haar recepten neer in een foodblog. Ondertussen lezen maandelijks meer dan 100.000 mensen mee, stampte ze het online magazine Luscious uit de grond en bracht ze met Fourplay haar eerste kookboek op de markt.
  
De titel van het boek zegt perfect wat je erin terugvindt: speels koken op het ritme van de vier seizoenen. Marta likte als kind de potten af in de keuken van zowel haar vader als grootmoeder en dat voel je. Het vulde niet alleen haar buikje met lekkers maar ook haar hart met de liefde waarmee al dat lekkers bereid werd. Met die liefde en dat enorme smakenpalet, kookt Marta nu op eigen wijze verder.Haar gerechten zijn speels en verrassend maar tegelijk puur en eenvoudig: frittata van prei en aardbeien, olijfolie-flatbread met pruimen, rodebietenmuffins, spruitjestaart met feta (recept)…in een handomdraai klaar om daarna te laten smelten in je mond. Dat Marta met het grootste gemak en de gepaste frivoliteit door de vier seizoenen hinkelt, zit haar in de genen. In het Polen van de jaren ’80 vond je geen winkels zoals we die vandaag kennen, maar wel moestuinen en serres om U tegen te zeggen. Dat die vruchtbare aarde goed gekriebeld heeft tussen de blote tenen van de kleine Marta, lijdt geen twijfel. Je proeft het in al haar recepten en ziet het ook aan de smaakvolle foto’s – vol heerlijke details - van haar eigen hand. Dit boek zou ik in één ruk willen uit koken!

Fourplay, speelse vegetarische gerechten voor vier seizoenen
Augustus 2014, 191 pagina’s, uitgeverij Davidsfonds
Lees hier de blog van Princess Misia!

 

Probeer zelf dit recept van Marta: spruitjestaart met feta en rozemarijn