Sappige wijntips voor lamsvlees

vrijdag, 29 april, 2016 - 11:39
wijntips

Tip 1: De basisprincipes

Ook al is lamsvlees, los van de bereidingswijze of de bijhorende ingrediënten en het sauswerk, bijzonder wijnvriendelijk, toch zijn er een aantal spelregels. Zo zal witte wijn zelden echt matchen. Lam snakt naar rode wijnen zonder té agressieve tannines, maar wel met voldoende body en liefst ook een hoge, sappige fruitfactor. Doorgaans zijn de beste glaspartners wijnen die al iets rijper zijn in plaats van pas gebotteld.

 

Tip 2: Grillen en chillen

Onze wijnkeuze wordt vooral bepaald door de bereidingswijze. Wanneer we ons lamsvlees op de grill leggen, roosteren of kort in de pan bakken, is er zeker één wijngebied dat uitermate geschikt lijkt: de noordelijke Rhône. In deze regio domineert de Syrah-druif, die naast pakken zwart fruit vaak een schitterende fraîcheur en minerale toets bevat. Keuze zat qua appellaties, waaronder Hermitage, Crozes-Hermitage, Côte-Rôtie, Cornas of Saint-Joseph. Zoekt u uw fles geografisch toch liever elders, dan lijken Rioja Reserva’s of Chianti Classico’s uitstekende alternatieven voor deze bereidingswijze.

Recepten:

 

 

Tip 3: Traag en gul

Bereidingswijzen die meer tijd (in de oven of tajine) vereisen en het vlees eerder traagjes stoven - zodat het een andere textuur en ander mondgevoel krijgt -, kunnen ook wat extra zon in de wijn verdragen. Zeker als er naast het vlees ook royaal gebruik wordt gemaakt van hartig afsmakende ingrediënten zoals chorizo, look of kaas. Spanje en Italië leveren hier een pak bruikbare alternatieven. We denken daarbij vooral aan rode warmbloedige Spaanse cru’s uit appellaties als Ribera del Duero, Toro of Jumilla. Of hun Italiaanse neefjes uit het Zuiden, met name uit Puglia of Sicilia. Zweert u bij Frans, kies dan een Côtes-du-Roussillon-Villages. Wijnen die vaak ook ruim alcohol bevatten en aan tafel tegen een stootje kunnen.

Recepten:

 

 

Tip 4: Exotischer alternatief

Wil u uw vrienden écht verrassen via een zeer originele flessenkeuze? Verleg uw focus dan voor één keer naar de andere kant van de Middellandse Zee en meer bepaald naar Libanon. Vooral als er gul met specerijen gewerkt wordt of er veel ‘zuiderse’ groenten mee op het bord belanden, zullen deze cuvées prima harmoniëren. Libanese wijn, die trouwens steeds vaker in België te koop is, heeft namelijk een aantal voordelen. Zo zijn de meeste rode cuvées er samengesteld uit druivenvariëteiten die oorspronkelijk uit Zuid-Frankrijk komen, zoals Syrah, Carignan, Grenache of Cinsault. Dat maakt hen herkenbaar voor onze smaakpapillen. Libanon, en meer bepaald de Beeka-vallei waar de beste wijngaarden liggen, kent ook een zeer hoog aantal zonne-uren, zodat de wijnen altijd ook een rijke, volle fruitstructuur dragen. Dat maakt hen ideale lamspartners.

Recepten: