Schuif maar lekker in de oven!

maandag, 18 november, 2013 - 15:10


1. Ovenschotel met groene kool en spek

 

Groene kool en spek vormen samen een combinatie om ‘u’ tegen te zeggen. Groene kool, of boerenkool, komt tegenwoordig weer wat vaker in de aandacht. Het is één van die ‘vergeten groenten’ die we veel te weinig gebruiken, maar toch o zo lekker zijn. De kool zit boordevol vitaminen en helpt je om op koudere dagen terug op krachten te komen

2. Taartje van mozzarella en bospaddestoelen

Het is volop de tijd van de bospaddestoelen. Tijdens de herfst komen deze ‘beauty’s’ boven de grond uit piepen in bosrijke omgevingen en kunnen we er tal van lekkernijen mee op tafel toveren. Velen verwerken de lekkere ‘kabouterhuisjes’ in bijvoorbeeld een risotto. Maar wat dachten jullie van een hartige taart in de oven met bospaddestoelen en mozzarella? Absoluut het proberen waard!

3.    Pensenschotel

Zwarte pensen met appelmoes, wat een klassieker! ‘You hate it or you love it’. Wij bij VTM Koken zijn absolute fan van deze oervlaamse lekkernij. In vele Vlaamse huiskamers komen de gebakken pensen en de warme appelmoes op tafel met aardappelen of brood. Maar waarom niet eens alle ingrediënten samenvoegen en er een smakelijke ovenschotel van maken? Zo hoeft een klassieker toch niet altijd hetzelfde te zijn.

4.    Griet met graanmosterd, tomaat en basilicum

Hoeft het voor jou niet altijd vlees te zijn, maar mag het ook eens wat lichter? Wat dacht je dan van een ovenschotel met vis? Deze lichte, maar daarom niet minder smakelijke, combinatie van griet, graanmosterd, tomaat en basilicum van Piet Huysentruyt is een absolute schot in de roos en is eens ‘wat anders dan anders’.

5.    Witloof in de oven

Afsluiten doen we toch nog met deze klassieker en tevens lievelingskost van Peter Goossens. Geef toe, wanneer deze klassieker dampend uit je oven komt en hij is lekker op smaak gebracht en wordt geserveerd met smeuïge puree, dan kan je dag toch niet meer stuk?