Sla een slaatje uit de wijn: welke wijn bij welke salade?
Tip 1: Salade Niçoise
De moeder van alle zomerse salades. Makkelijkheidshalve groeperen we alle varianten op deze klassieker – waarin o.a. ui, tomaten, olijven, ansjovis of tonijn… worden verwerkt – onder deze noemer. Omdat ze zowat heel de smaakwaaier bestrijken: zilt van de ansjovis, zoet én aciditeit van de tomaten en een lichte bitterheid van de (zwarte) olijven. Zo’n aromatische en smaakmatige krachtenbundeling snakt eigenlijk vooral naar een jonge wijn met véél fraîcheur, die wel over voldoende fruitvet beschikt, bij voorkeur zonder eikvuist van de vatlagering. Rood zal sowieso moeilijk te combineren vallen met dit type salades, maar wit en de betere rosé doen het wél pico bello. Kies voor de rosé dan vooral de meer gespierde cuvées, bijvoorbeeld op basis van Syrah of Pinotage (Spanje, Zuid-Frankrijk, Zuid-Afrika) die dus ook véél zon hebben gezien. En waarom eens geen roze bubbels serveren bij deze salade? Het rode fruit dat dan in het glas borrelt zal, in combinatie met de frisse toets, prima partneren.
Tip 2: Salades met aardappelen of pasta
Salades die als hoofdbestanddeel (warme) aardappelen of deegwaren drage, hebben doorgaans geen behoefte aan té aromatische, of qua textuur té krachtige wijnen. We kunnen ze best combineren met fruitrijke, niet-eikgelagerde rode wijn (genre Beaujolais, Gamay de Touraine, jonge Grenache) of vrij vette, rijke witte wijntypes, zoals een Chardonnay uit de Mâconnais, een Duitse Sylvaner, een Italiaanse Pinot grigio of een Pinot gris uit de Elzas.
Voorbeeld: De salade Liègoise (recept)
Tip 3: Salades met (geiten)kaas
Kaas is populair in veel gemengde salades. Verkiest u geitenkaas, ga dan vooral voor wit op basis van de Sauvignon Blanc-druif, genre Sancerre, Menetou-Salon, Reuilly of Sauvignon de Touraine. De Sauvignon zal de frisheid van de geitenkaas prima onderstrepen. Gaat het om droge, rijpe kazen met harde korst (genre Parmesan), kies dan eerder een wat romige fumé Chardonnay, liefst wél op vat gelagerd.
Tip 4: salades met geroosterde groenten
Eens we onze groenten – zoals paprika’s - niet rauw in de salade verwerken, maar kort grillen, verandert hun textuur en wordt vaak hun natuurlijke zoetheid versterkt. Dat vereist dan ook vollere wijntypes met extra aromatische rijkdom, zoals eik-gelagerde Sauvignon Blanc , Chardonnay en Sémillon uit de Nieuwe Wereld, Viognier uit de 4 windstreken of Sardeense Vermentino. Drinkt u liever rood, dan zal een – liefst Nieuw-Zeelandse of ‘zuiderse – Pinot Noir, een Portugese ‘Baga’ of zelfs een jonge Zinfandel uit Californië de klus prima klaren. Zorg wel dat die laatste geen krachtpatser is, maar een eleganter exemplaar.
Tip 5: salades met gekruid/kruidig gevogelte
Kip of ander gevogelte dat flink met specerijen gekruid werd aangebakken en dan – koud of warm - de hoofdrol speelt bij een salade, moet ook voldoende aromatisch tegenspel krijgen. Hier zal vooral witte wijn scoren die én voldoende body en (exotisch) fruit bezit, én een uitgesproken expressief boeket, al dan niet een korte tijd op eiken vaatjes opgevoed. Denk bijvoorbeeld aan Argentijnse Torrontès, Viognier uit Australië of Pays d’Oc, Côtes du Rhône blanc, Chenin Blanc (droog, uit de Loire-vallei of de Kaap) of een Riesling Spätlese uit Duitsland.
Voorbeeld: pittige salade met kip en avocado
Tip 6: salades met garnalen
Ook hier luidt het orderwoord: mineraliteit en fraîcheur, om het zilte karakter van onze garnalen enigzins te compeseren. U kan opnieuw kiezen uit het ganse gamma Sauvignons uit de hele wereld, of Spaanse alternatieven uit appellaties als Rueda (Verdejo) of Rias Baixas (Albarino). Ook Chardonnays die niet té vet en boterig smaken – genre Saint-Aubin of Auxey-Duresses uit Bourgogne – doen absoluut hun werk.
Zoek je nog meer recepten met salades? Ontdek ze hier allemaal.