Some like it hot: 5 maal chilipeper in de kijker

Some like it hot: 5 maal chilipeper in de kijker
donderdag, 27 augustus, 2015 - 10:38

Je eigen moestuin is altijd een goede graadmeter om te zien welke groenten top zijn. Op dit ogenblik blijken dat vooral de rode chilipepers te zijn. Niet direct typisch Belgisch, maar met de nodige zorg vooraf kun je met een mooie oogst in de weer. Of wat heet, koken volgens het seizoen.

Enige voorzichtigheid is geboden met het gebruik van chilipepers. Veel heb je er immers niet van nodig om een flinke, pittige smaak te bekomen. De chilipeper is beste maatjes met zijn rode vriend de tomaat. Beiden mogen ze dan ook het mooie weer maken in deze ‘pittige tomatensaus’. Deze saus kan je zo’n twee maanden bewaren op een koele, droge plaats. Maak er met andere woorden voldoende van, om lang te genieten van een ‘hete’ zomer.

Recept: pittige tomatensaus

 

 

Omdat het niet elke lunchpauze boterhammen moeten zijn durven wij al eens variëren. Deze ‘kruidige kippenwraps met geroosterde ui en rode paprikaspread’ is alvast een winnertje in onze brooddoos. Als je graag van pikant houdt dan kun je meer pepertjes gebruiken, al zorgt eentje al voor een aangename tinteling in de keel.

Recept: kruidige wraps met paprika 

 

 

Als het op scampi aankomt is de bereiding ‘scampi diabolique’ alvast een klassieker te noemen. Het gerecht dankt zijn naam aan de dieprode kleur en de nodige dosis pit. Wil je de intensiteit van de saus temperen, schraap dan voorzichtig de zaadlijsten en de pitten uit de doormidden gesneden chilipeper.

Recept: scampi diabolique

 

 

Wie ooit in Thailand op vakantie is geweest heeft ongetwijfeld ‘Thom Kha Kai’ gegeten, een maaltijdsoep met kip en garnalen die verder bol staat van de verschillende smaken. Ook onze chilipeper mag hier niet ontbreken, die voor het nodige contrast zorgt met de frisse smaken van het citroengras en de blaadjes kaffirlimoen. Een ideaal gerecht om de zomer in huis te halen.

Recept: Thom Kha Kai 

 

Bekijk meer video's van De Keuken van Sofie op

 

Als het op pit aankomt is ‘chili con carne’ één van mijn absolute favorieten. Laat je niets wijsmaken, dit pittige gerecht op basis van tomaten, rode bonen en gehakt vindt zijn oorsprong niet in Mexico maar wel in Texas.  Voeg zeker ook eens een stokje kaneel en wat steranijs toe aan je pruttelende gerecht voor een verrassend subtiele smaaktoets. Serveer met een dot zure room.

Recept: Chili con carne